Home » Zvono za uzbunu: Dukat opet ruši cijenu mlijeka

Zvono za uzbunu: Dukat opet ruši cijenu mlijeka

Hrvatskoj proizvodnji mlijeka, koja se već dugo nalazi u slobodnom padu privremeno zaustavljenom prošle godine, zadan je time težak udarac. Da stvar bude još gora, dogodilo se to baš u najosjetljivijem razdoblju godine, prije proljetne sjetve kad je seljaku potrebna svaka lipa da bi pokrio velike sezonske izdatke.

Sniženja hrvatskih otkupnih cijena dramatično su pokazala nered i svojevolju koja vlada u hrvatskom mliječnom sektoru nakon što su Ministarstvom poljoprivrede dugo iz pozadine upravljali veliki interesi.Veliki nerazmjer između tržišne moći otkupljivača i proizvođača nigdje u Zapadnoj Europi nije tako velik kao u Hrvatskoj i tim je važnije da se Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede vrlo brzo i energično, za početak, angažiraju u obvezatnoj provedbi europske uredbe o mliječnom paketu.

Europska unija je prije više od dvije godine ozakonila mliječni paket kojim se države članice obvezuju da u sektoru mlijeka i mliječnih prerađevina olakšaju stvaranje proizvođačkih organizacija (PO).Na žalost Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede ne samo da nije pomoglo već je uvelike odmagalo u stvaranju PO i u obvezatnoj primjeni mliječnog paketa.

Tržišna dominacija velikih otkupljivača koristi se da se hrvatskom selu nametne kooperantski model upravljanja s ciljem dovođenja seljaka u položaj da prestane funkcionirati kao tržišni čimbenik odnosno da ga se dovede u situaciju da to prestane biti.Namijenjena mu je uloga unajmljene radne snage u proizvodnji nečega i na način što se određuje negdje drugdje pa se širi model po kome se uloga seljaka svodi na čovjeka unajmljenoga da životinje timari i muze. Kada se na taj način jakost velikih kompanija projicira na ruralni prostor njime zavlada jedna posve druga logika od one koja mora biti okosnica strateških nastojanja nacije, ali i načela EU.

U situaciji u kojoj zemlja uvozi pola hrvatskih potreba mlijeka, veliki otkupljivači ponegdje otkazuju svoje usluge malim proizvođačima jer im se ne uklapaju u optimiziranje njihovih otkupnih mreža. I taj primjer pokazuje koliko je važno udružiti i organizirati proizvođače kako bi u skupnom nastupu mogli pokazati snagu svoje lokalne zajednice.

Očekujući potpuno razumijevanje situacije i nudeći iskustva ka rješenju, iz Udruge OPGH Život se obraćamo najvišim autoritetima države i javnosti upozoravajući pri tome na višegodišnju nefunkcionalnost mliječnog sektora u Hrvatskoj i snažnih tržišnih poremećaja koje se ne rješava.

POVEZANE VIJESTI
Skip to content