Home » Vjeran Filippi iz Korčule novi je predsjednik LAG-a 5

Vjeran Filippi iz Korčule novi je predsjednik LAG-a 5

Na nedavnoj izbornoj skupštini LAG-a 5 održanoj u Orebiću,izabrano je novo vodstvo za slijedeći dvogodišnji mandat.

Nakon što su članovi LAG-a 5 zahvalili i čestitali na radu dosadašnjem vodstvu s predsjednicom Majom Cebalo(Lumbarda)i dopredsjednicom Marijom Mrgudić(Orebić),izabran je novi predsjednik Vjeran Filippi iz Korčule,a na mjesto dopredsjednika Tomislav Ančić iz Orebića.

LAG 5 u našoj županiji ima pet dijelova: otoke Korčulu, Mljet i Lastovo, poluotok Pelješac i Dubrovačko primorje.Obuhvaća 12 jedinica lokalne samouprave: Blato, Dubrovačko primorje, Janjinu, Korčulu, Lastovo, Lumbardu, Mljet, Orebić, Smokvicu, Ston, Trpanj i Vela Luku. Osnovan je 2012.g.kao nastojanje lokalnih aktivista da se postojeće stanje promijeni nabolje,kaže novi predsjednik Skupštine.LAGovi su izuzetno važni instrumenti za lokalni razvoj posebno u ruralnim područjima (sva područja sa manje od 10 000 stanovnika).

S obzirom da prema toj klasifikaciji cjelokupno područje Korčule, Pelješca, Lastova, Mljeta te Dubrovačkog primorja spadaju pod ruralna područja ovo tijelo ima izuzetno važan zadataka da potiče razvoj koristeći dostupne fondove EUa kojih ima značajan broj u segmentu poticanja poljoprivrede, modernih tehnologija, komunalnog standarda, zapošljavanja mladih kao i brojne socijalne fondove koji imaju zadatak podizanje standarda stanovništva,napominje predsjednik Vjeran Filippi.Prema njegovim podatcima jedan od glavnih problema našeg područja sa kojim se susrećemo je pad broja mladih i posebno obrazovanih stanovnika što nas stavlja u nepovoljan položaj da iskoristimo razvojne mogućnosti koje nam se pružaju ulaskom u EU. Moj fokus kao predsjednika će biti posebno vezan za poticanja programa i aktivnosti LAGa vezano za obrazovanje i zapošljavanje mladih te aktivnosti vezane za transfer znanja i iskustva EU vezano za regionalni razvoj. Koristeći iskustva i mogućnosti koje nam pruža članstvo u EUu LAG bi trebao biti jedna od glavnih razvojnih poluga našeg područja,kaže Vjeran Filippi.

Članak je preuzet sa: http://m.dubrovacki.hr/clanak/71947/vjeran-filippi-iz-korcule-novi-je-predsjednik-lag-a-5

 

POVEZANE VIJESTI
Skip to content