Home » Veliki uspjeh mjere 4 iz Programa ruralnog razvoja

Veliki uspjeh mjere 4 iz Programa ruralnog razvoja

Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) zatvorili su natječaj za podmjeru 4.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva i 4.2. Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda Mjere 4. Natječaj je bio otvoren od 11. veljače do 15. travnja 2015. godine.

Poljoprivredna gospodarstva ukupno su prijavila 1.280 zahtjeva za potporu u iznosu od 2.674.828.158,28 kuna, dok je ukupna vrijednost projektata 3.890.720.701,12 kuna. 

Toliki broj zahtjeva i potpore koje su poljoprivrednici zatražili u ovom prvom natejčaju za Mjeru 4 jednak je iznosu koji je sveukupno zatražen za sve IPARD mjere nakon 21-nog provedenog natječaja tijekom šestogodišnje provedbe IPARD programa” izjavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na konferenciji za novinare.

Za IPARD je u svim raspisanim natejčajima bilo 1.338 prijava s 2,3 milijarde kuna tražene potpore. Od toga je ugovoreno 785 projekata za 1,25 milijardi kuna, isplaćeno 386 projekata za 545 milijuna kuna.

Ukratko se rezultatima natječaja može reći slijedeće:

  • Poljoprivredna gospodarstva su prijavila 1.280 projekata vrijednih skoro 4 milijarde kuna, za koje žele povući 2.6 milijardi kuna iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj 
  • Obiteljska poljoprivredna gospodarstva i obrti čine 3/4 ukupnog broja prijava
  • 60% novca iz tog fonda poljoprivredna gospodarstva traže za izgradnju, 27% za opremanje i mehanizaciju, a 13% za podizanje novih nasada.
  • 3/4 ukupnog broja prijava odnosi se na opremanje i mahanizaciju

Unatoč brojnim opstrukcijama raznih političkih i interesnih skupina, te pojedinih europarlamentaraca koji su javno kroz domaće medije, ali i kroz europske institucije širili negativne informacije i opstruirale naše napore, rezultat ovih natječaja pokazuje kako je hrvatski Program ruralnog razvoja dobar, te da smo donijeli ispravnu odluku kada smo krenuli u raspisivanje natječaja prije nego je Program i službeno usvojen“, izjavio je ministar Jakovina

Ministarstvo poljoprivrede zaprimilo je pismo Opće uprave za poljoprivredu u kojem nas obavještava kako je postupak međuresornih konzultacija u EK završen, te kako je Program ruralnog razvoja u potpunosti usklađen sa zakonodavnim okvirom. Europskoj komisiji je upućen zahtjev za odobrenjem Programa, a očekujemo da će Program biti usvojen od strane Europske komisije u svibnju.

KALENDAR

SVE TEME
POVEZANE VIJESTI
Skip to content