Home » Uspješno provedena građanska akcija “ZELENI LAG 5”

Uspješno provedena građanska akcija “ZELENI LAG 5”

Cilj građanske akcije je bio očistiti i obnoviti degradiranu šumu neposredno iznad naselja Kuna. Ova građanska akcija provedena je zahvaljujući financijskoj podršci Zaklade "Kajo Dadić" iz Splita u sklopu Decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. 

Prvi dio projekta odrađen je u subotu 25. travnja 2015. kad je u Kuni, neposredno iznad naselja na predjelu Borovi, očišćena degradirana šuma od biljnog i komunalnog otpada. Tom akcijom prigodno je obilježen Dan planeta Zemlje koji se svake godine u svijetu obilježava 22. travnja i povodom kojeg se organiziraju “zelene čistke”, akcija čišćenja i sakupljanja otpada iz prirode. U akciji je sudjelovalo 15-ak volontera, pretežno mještana Kune i njihovi gosti. Prikupljene su veće količine komunalnog otpada dok se sav biljni otpad spalio. Tako se očistila degradirana šuma i pripremio teren za sadnju sadnica i obnovu šume.

Drugi dio akcije proveden je idući vikend, 02. svibnja 2015. Ovom prilikom se okupilo više od 20 volontera. Dio ekipe je nastavio s čišćenjem i sakupljanjem otpada dok su ostali posadili ukupno 20 sadnica pinjola, 50 sadnica čempresa i 20 sadnica lovora. Izbor tih vrsta je zbog njihovog pionirskog karaktera jer mogu rasti na degradiranim terenima i postupno ih poboljšavaju i omogućavaju prirodnu obnovu autohtone vegetacije. Također vrijednost pinjola je i u njegovom plodu koji se puno koristi u gastronomiji, a lovor također, čiji je list nezamjenjiv u nekim jelima. Time se stara i bolesna borova šuma obnovila i pomladila. Osim ekološke dobiti pomlađenom šumom podigla se i estetska vrijednost šume neposredno uz naselje Kuna. Velikim anganžmanom mještana uz prvotnu dobit da se šuma očistila od smeća i obnovila, podigla se i njihova svijest o vrijednosti šume tako da će oni u budućnosti biti najveći čuvari te šume.

KALENDAR

SVE TEME
POVEZANE VIJESTI
Skip to content