Home » Održana radionica o podmjeri 5.2 u Smokvici

Održana radionica o podmjeri 5.2 u Smokvici

U ponedjeljak, 10.kolovoza održana je prva u nizu radionica o podmjeri 5.2. u Smokvici na temu prijave poljoprivrednika za korištenje sredstava alociranih kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. namijenjenih obnovi poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama.

 

Na radionici su prisustvovali poljoprivrednici s područja Smokvice čiji je poljoprivredni potencijal narušen nedavnim požarom u kojem je izgorilo više od 5000 stabala maslina te više od 6000 čokota vinove loze a ukupno je opožareno preko 800 hektara šume i poljoprivrednih površina.

Voditeljica LAG-a Marija Roglić predstavila je mjeru te zajedno s kolegom Frankom Marinovićem iz Savjetodavne službe odgovarala na pitanja prisutnih. Kao jedno od glavnih pitanja nametnulo se pitanje vlasništva, odnosno dokazivanja vlasništva zemlje što je za veliki broj poljoprivrednika problematično s obzirom da je većini jedini dokaz vlasništva posjedovni list. Pravilnikom o podmjeri 5.2. prihvatljivi su troškovi sanacije na onim površinama koji su u vlasništvu, zakupu, dugogodišnjem zakupu ili koncesiji.

Ukoliko posjedovni list ne bude prihvatljiv trošak LAG 5 će se u suradnji s oštećenim poljoprivrednicima s LAG 5 područja organizirati te prijaviti županiji projekt kojim će se subvencionirati kupnja sadnica na opožarenim područjima a temeljem procjene nadležnih tijela na terenu. U razgovoru s nadležnima iz županijskog odjela za ruralni razvoj i poljoprivredu rečeno je da određena sredstva za subvenciju nabavke sadnica postoje te da će biti dostupna udrugama koje prijave projekt obnove i sanacije opožarenih područja kao i da će županijski Odjel za ruralni razvoj i poljoprivredu biti na raspolaganju i pomoći svima koji će se prijaviti na Podmjeru 5.2. 

KALENDAR

SVE TEME
POVEZANE VIJESTI
Skip to content