Home » U Opatiji održana konferencija “Modeli suradnje u prijenosu okolišnih politika”

U Opatiji održana konferencija “Modeli suradnje u prijenosu okolišnih politika”

Tajnica LAG-a 5 je na poziv Udruge Žmergo sudjelovala na konferenciji o prijenosu okolišnih politika u svrhu širenja suradnje i dogovaranja partnerstava na projektima koji se tiču promicanja održivog razvoja.

U sklopu projekta Podrška u prijenosu okolišnih politika –  STEP u Opatiji održana je trodnevna regionalna konferencija, od 3. do 5. rujna 2014., pod nazivom “Modeli suradnje u prijenosu okolišnih politika”. Konferencija je okupila više od 50 predstavnika organizacija civilnog društva, tijela javnih vlasti, te javnih služni iz cijele Hrvatske. Tijekom konferencije identificirani su problemi sudjelovanja javnosti u procesu oblikovanja i usvajanja nacionalnih politika zaštite okoliša i prirode, te navedena moguća rješenja za savladavanje tih problema.

Na konferenciji su predstavljeni i dosadašnji rezultati projekta kao i zaključci s radionica održanih u Karlovačkoj, Zagrebačkoj i Primorsko-goranskoj županiji, a koje su bile organizirane također u sklopu projekta STEP. „Važnost sudjelovanja javnosti u okolišnim politikama istaknuta je tijekom provedbe svih projektnih aktivnosti i od strane civilnog sektora, kao i od strane predstavnika raznih razina vlasti. Međusektorska suradnja izuzetno je bitna kako bi se zajednički iznašla najbolja rješenja za razvoj lokalnih zajednica” – naglasila je Željka Leljak Gracin, pravnica Zelene akcije.

Primjere dobre, ali i loše prakse sudjelovanja javnosti predstavili su dr. Csaba Kiss (EMLA, Mađarska), Siim Vahtrus (EELC, Estonija), Enes Ćermagić (Zelena akcija, Zagreb), te doc. dr. sc.Lana Ofak (Pravni fakultet u Zagrebu), koji su svi redom stručnjaci za pravo okoliša. Nadalje,  suradnju OCD-a s tijelima vlasti na različitim projektima u BiH predstavila je Alenka Savić (CRP, Tuzla), dok je o primjerima suradnje OCD i lokalne vlasti iz Hrvatske govorila Dušica Radojčić (Zelena Istra, Pula). U sklopu konferencije održana je i radionica na kojoj su sudionici, kroz rad u malim grupama, razmatrali mogućnosti razvijanja nekih novih modela suradnje OCD-a i tijela javne vlasti u provedbi okolišnih politika.

Projekt STEP provodi Zelena akcija iz Zagreba u suradnji s Udrugom Žmergo iz Opatije i Ekološkim društvom-Pan iz Karlovca, u partnerstvu s Fakultetom političkih znanosti iz Zagreba, te pridruženim partnerima: Zagrebačka županija, Karlovačka županija, Državni zavod za zaštitu prirode, Grad Samobor, Grad Karlovac, Grad Opatija i Općina Lovran, a financiran je od strane Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

KALENDAR

SVE TEME
POVEZANE VIJESTI
Skip to content