Home » Trodnevnim posjetom Braču započela provedba međulagovskog projekta suradnje “O-KUPI OTOK”

Trodnevnim posjetom Braču započela provedba međulagovskog projekta suradnje “O-KUPI OTOK”

Studijskim putovanjem na Brač od 10. do 13. srpnja 2022. započeo je “O-KUPI OTOK“, projekt suradnje između otočnih LAG-ova: LAG-a Škoji, LAG-a Brač i LAG-a 5, prijavljenog na Natječaj za provedbu Podmjere 19.3. „Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a“ - provedba tipa operacije 19.3.2. „Provedba aktivnosti projekta suradnje“.

Cilj projekta „O-KUPI OTOK“ je istaknuti i promovirati gastro-kulturnu isprepletenost i autohtonu agrobioraznolikost srednjodalmatinskih i južnodalmatinskih otoka kojima nedostaje bolja međusobna povezanost i suradnja.

Prva projektna aktivnost uključivala je trodnevnu radionicu u organizaciji LAG-a Brač u Supetru, namijenjenu predstavnicima i važnim dionicima triju otočnih LAG-ova, sa svrhom kreiranja metodologije za prepoznavanje i vrednovanje gastro-kulturnog nasljeđa i agrobioraznolikosti područja partnerskih LAG-ova. Terenski dio radionice uključivao je posjete Muzeju uja u Škripu i Kaštilu Gospodnetić u Dolu – dvama uspješnim primjerima revitalizacije ruralne, obiteljske baštine, te inspirativnim mjestima za razmjenu iskustava i znanja među sudionicima ovog putovanja.

Projektne aktivnosti nastavit će se tijekom 2022. godine studijskim posjetom Korčuli, LAG-u 5 i jesenskoj manifestaciji „LAG 5 FEST“ koja osigurava umrežavanje i promociju autohtonih otočnih proizvoda, stjecanje novih znanja u području vrhunske gastronomije, rijetkih otočnih vinskih sorti, prepoznavanja i pripremanja samoniklog jestivog bilja, ekološkog pčelarstva, Slow Food pokreta za očuvanje tradicionalne proizvodnje i konzumacije hrane, te certificiranja otočnih proizvoda.

Kroz „O-KUPI OTOK“ će se provesti terensko istraživanje gastro-kulturnog nasljeđa i agrobioraznolikosti područja partnerskih LAG-ova, osmisliti i izraditi edukativna igra za djecu koja će najmlađe generacije na zabavan način poučavati o održivim oblicima očuvanja otočnog identiteta i prirode, kreirati dvojezična publikacija koja će objediniti gastro-kulturno nasljeđe srednjodalmatinskih i južnodalmatinskih otoka i kroz popularno-znanstveni pristup istaknuti agrobioraznolikost i prirodne potencijale područja široj populaciji.

U okviru projekta planirano je ulaganje u rekonstrukciju i opremanje Proizvodno-edukativnog centra Vrisnik na Hvaru čime će se osigurati proizvodni prostor usklađen s proizvodnom i higijenskom regulativom za proizvodnju predmeta opće uporabe, prvenstveno kozmetičkih proizvoda, te prostor za edukacije i praktične radionice koji će biti javno dostupan za korištenje članovima i dionicima partnerskih LAG-ova. Trajanje projekta predviđeno je do kraja 2023. godine.

POVEZANE VIJESTI
Skip to content