Home » Tradicijske sorte i pasmine Dalmacije

Tradicijske sorte i pasmine Dalmacije

Knjiga “Tradicijske sorte i pasmine Dalmacije” osmišljena je kako bi se čitatelji upoznali s bogatstvom i raznolikošću u Dalmaciji. Ona je poziv na zaštitu, revitalizaciju i promociju tradicijskih sorti kulturnog bilja i pasmina domaćih životinja zbog kojih je Dalmacija tako raznolika i jedinstvena regija – i nad koju se sada nadvila prijetnja industrijalizirane poljoprivrede i klimatskih promjena.

Knjiga je nastala u oviru projekta COAST, koji je u razdoblju od 2006. do 2013. godine provodio Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj, a u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode. Cilj projektaje bio promovirati očuvanje bioraznolikosti, zeleno poduzetništvo i održivi ruralni razvoj Dalmacije, a provodio se uz financijsku podršku Globalnog fonda za okoliš (GEF).

UNDP vodio se idejom stvaranja modela za obiteljska gospodarstva koji će uključivati tri cilja: očuvanje prirodnog okoliša i zaštitu bioraznolikosti, stvaranje održivih životnih uvjeta za lokalne poljoprivrednike kako bi se usporilo iseljavanje, te njegovanje specifičnih dalmatinskih tradicija, krajolika, hrane i kulture.

Autori knjige su priznati hrvatski znanstvenici iz područja agronomskih i bioloških znanosti mr. sc. Roman Ozimec, dr. sc. Frane Strikić, prof. dr. sc. Jasminka Karoglan Kontić, prof. dr. sc. Edi Maletić te prof. dr. sc. Zdravko Matotan. Urednici su Snježana Mihinica i Roman Ozimec.

Knjiga je izdana uz potporu Državnog zavoda za zaštitu prirode, Javne ustnove “Nacionalni park Krka”, Zadarske županije, Javne ustanove ReraSD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i Dubrovačko-neretvanske županije.

Publikaciju možete preuzeti ovdje. 

POVEZANE VIJESTI
Skip to content