Home » Skupština Otočnog Sabora – Otočni sabor

Skupština Otočnog Sabora – Otočni sabor

Predsjednik Vjeran Filippi i voditeljica LAG-a 5 Marija Roglić sudjelovali su na redovitoj skupštini Otočnog sabora - udruge za razvitak hrvatskih otoka koja je održana 29.05.2015. godine u Zadru.

Poseban gost Otočnog sabora bio je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, koji je i potpredsjednik Međuskupine za more, rijeke, otoke i priobalje tog parlamenta, te je najavio da će potkraj lipnja na zadarske otoke doći izaslanstvo Europskog parlamenta kojemu je on suosnivač.

Govoreći o mogućnostima i rješenjima problema koje imaju članice EU koje također imaju otoke te koje su riješile problem depopulacije, Picula je istaknuo kako svi podatci govore o tome da je prosječni društveni dohodak na otocima oko 79% od onoga što se ostvaruje na kopnu.

Predsjednik Otočnog sabora Denis Barić rekao je na skupštini kako se lani nisu mogli uvjeriti da se donošenju zakona i pravilnika poštovala i uvažavala specifičnost i način života na otocima. Zbog toga je, napomenuo je, većina aktivnosti Otočnog sabora bila usredotočena na borbu za očuvanje tradicijskog malog ribolova, izmjena Odluke o razvrstavanju jedinica lokalne i područne samouprave prema stupnju razvijenosti, borbu za izmjenu i poništenje Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz na linijama u javnome pomorskom prijevozu.

Najveća borba vodila se oko statusa malog ribolova rekao je i istaknuo da se u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede uspjelo izmjeniti Zakon o morskom ribarstvu i donijeti novi pravilnik o malom ribolovu.

Najavljujući ovogodišnje aktivnosti, Barić je rekao kako borba za zaštitu tradicijskog ribolova nije završila, te je dodao da otočne i kopnene jedinice lokalne samouprave koje u svom sastavu imaju otoke će nastojat upoznati s međunarodnim aktivnostima Otočnog sabora kako bi “zajednički ostvarili želju za formiranjem samostalnoga hrvatskoga klastera u energetskoj samoodrživosti otoka”. Namjera je osnažiti i poljoprivredne zadruge kako bi se povećala zapošljivost, osobito mladih.

Na skupštini su bili predstavnici ministarstva poljoprivrede, regionalnog razvoja i EU fondova, pomorstva, prometa i infrastrukture, saborskog Odbora za regionalni razvoj, otočni saborski zastupnici, otočni gradonačelnici i načelnici.

Izvor: Slobodna Dalmacija 

KALENDAR

SVE TEME
POVEZANE VIJESTI
Skip to content