Home » Prva crowdfunding kampanja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Prva crowdfunding kampanja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

„Udruga Za Orebić“, jedna od osnivačkih članica Lokalne akcijske grupe „LAG 5“ pokrenula je donatorsku kampanju prema crowdfunding principu s namjerom da pokrene obnovu opasno oronulog mauzoleja obitelji Mimbelli zajedno s kipom „Zaspala vestalinka“.

Obitelj Mimbelli jedna je od najvećih dobrotvora koje su mještani općine Orebić ikada imali, od brojnih donacija te obitelji Orebiću svakako se ističe zgrada općine Orebić uz samu obalu. Zauzvrat obitelj nije ništa tražila već je posljednji izdanak njihove loze, Baldo Mimbelli ostavio općinskim ocima sredstva za održavanje njihovog mauzoleja i redovito pozlaćivanje kupole mauzoleja. Novci su se s godinama izgubili, a danas mauzoleju prijeti urušavanje.

Što je crowdfunding?
Crowdfunding predstavlja alternativni način prikupljanja sredstava putem interneta, u obliku velikog broja malih donacija iz čitavog svijeta. Postoji više modela crowdfundinga, a Indiegogo je platforma bazirana na nagradama, koje variraju ovisno o veličini uplaćenih sredstava. Ovim putem je u svijetu financirano oko 100 000 projekata.

Cilj kampanje
Donatorskom kampanjom prikupljaju se osnovna sredstva za sanaciju mauzoleja te mramornog i pozlaćenog dijela kipa „Zaspala vestalinka“ koji je izradio hrvatski kipar svjetskog glasa, Ivan Rendić. Kako su sredstva koja su potreba za sanaciju mauzoleja značajna ideja je da se novac prikupi grupnim financiranjem (crowdfundingom) od strane lokalnog stanovništva, orebićke dijaspore ali i svih voljnih donatora iz Hrvatske i svijeta putem Indiegogo platforme. Ukoliko se prikupi dovoljno sredstava ona će se utrošiti na provedbu sanacije projekta prema već izrađenim konzervatorskim studijama i projektu sanacije. Razlog iz kojeg se pristupilo ovakvom načinu financiranja jest činjenica da ovakav pristup potiče aktivno uključivanje građana i pravnih osoba te osim filantropskih potiče i vrijednosti kao što su transparentnost, javnost i otvorenost na kojima počiva dugogodišnji rad „Udruge Za Orebić“.

Svi koji žele pomoći ostvarivanju ovog projekta mogu donirati novčani iznos putem Indiegogo stranice ili direktno na račun udrugeIBAN HR6623300031152176446

Link kampanje nalazi se na adresi: 

<iframe src=”https://www.indiegogo.com/project/renovation-of-mimbelli-monument-monument-of-love/embedded/8349073″ width=”222px” height=”445px” frameborder=”0″ scrolling=”no”></iframe>

POVEZANE VIJESTI
Skip to content