Home » Primjer dobre prakse u provedbi LEADER-a u Italiji

Primjer dobre prakse u provedbi LEADER-a u Italiji

LAG 5 organizirao je studijsko putovanje „Primjer dobre prakse u provedbi LEADER-a u Italiji“ od 26. veljače do 01. ožujka 2015. godine u Vicenzu. Članovi i volonteri LAG-a 5 posjetili su talijanske LAG-ove „ GAL Patavino & GAL Bassa Padovana“ (Lokalna akcijska grupa na talijanskom) te međunarodni sajam rukotvorina „Abilmente“.

Nakon duže vožnje do naše destinacije – Vicenze, sljedeći čitav dan proveli smo u posjetu našim talijanskim domaćinima u mjestu Monselice.  Tamo nas je dočekala Tamara Merighi, savjetnica za partnerske projekte, koja nam je u višesatnom izlaganju predstavila povijest, ulogu i način rada dvaju talijanskih LAG-ova, te njihove najuspješnije provedene projekte.

Provincija Padova ima dva LAG-a: LAG Patavino je prvi LAG osnovan 1994. godine koji pokriva 23 općine sa 125.000 stanovnika, a LAG Bassa Padovana je osnovan 2007. i uključuje 30 općina sa više od 110.000 stanovnika. Stvaranje i djelovanje dva LAG-a u provinciji Padova proizlazi iz precizne podjele po broju stanovnika i broju općina, utvrđeno odlukama regije Veneto i EU. Navedeni LAG-ovi su trgovačka društva sa ograničenom odgovornošću koju čine 80 % privatnih, a 20 % javnih dioničara. LAG Patavino prepoznat je od Regije Veneto kao voditelj Programa ruralnog razvoja 2007-2013 te je financiran s 6 379 019,24 eura iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Misija ovih dvaju LAG-ova je stvoriti zajedničku organizaciju za upravljanje i provedbu programa koji potiče ekonomski razvoj ovog područja kako bi se poboljšala kvaliteta života u ruralnim područjima diverzificiranjem gospodarstva u nepoljoprivredne djelatnosti, kako što su turističke djelatnosti i unaprjeđenje kulturne baštine.

Čitavo izlaganje bilo je jako zanimljivo našim članovima i volonterima koju su imali prilike vidjeti kako će rad LAG-a 5 izgledati u budućnosti. Ono je što je bilo posebno zanimljivo je način njihovog rada putem okruglih stolova kao redovitih sastanaka s ključnim dionicima o uspostavi i provedbi planova ruralnog razvoja. Ističu komunikaciju kao temelj donošenja dobrih odluka, te osluškuju, interpretiraju i valoriziraju potrebe teritorija koje LAG pokriva. Da bi tu ideju realizirali pokrenuli su tzv. Okrugle stolove koji se razlikuju ovisno o sektoru: Okrugli stol općina, Ekonomski okrugli stol, Financijski okrugli stol i Okrugli stol za turizam. Rad okruglih stolova odmah se pokazao ključnim za definiranje Programa lokalnog razvoja 2007-2013 i još uvijek je najvažniji faktor kada se strategije provode u konkretne akcije, istaknula je Tamara.

Nakon razmjene dojmova i šetnje po njihovim uredima koji su smješteni u prekrasnu Vilu Ca’emo iz 15. stoljeća koja je obnovljena 2003. godine, druženje smo nastavili na ručku na agroturizmu „Molina“. Tamo smo imali priliku degustirati njihove tradiocionalne specijalitete i proizvode. Nakon ručka krenuli smo u obilazak projekata koje su sufinancirali LAG Patavino i LAG Bassa Padovana. Riječ je o multifunkcijskoj farmi „La Buonna Terre“ gdje nas je vlasnica provela kroz sve segmente farme – kampa, apartmana, staje za konje i druge životinje. Nakon toga posjetili smo vinariju „Vinea Tramontis“  čiji pogon je sufinanciran sredstvima njihovog LAG-a. Mogli smo pratiti proces proizvodnje vina specifičnih sorti za ovu vinsku regiju i vidjeti kako su povučena sredstva iz EU fodnova. Talijani su, inače, prvaci svijeta prema ispijenoj količini vina po glavi stanovnika (70 litara godišnje) i drugi najveći proizvođač vina na svijetu, Budući da se vinova loza uzgaja već tisućama godina na njezinom tlu, Italiju možemo nazvati i jednom od najstarijih vinskih regija na svijetu.

U subotu, 28. veljače 2015.godine, posjetili smo međunarodno izdanje sajma „Abilmente“ posvećenog rukotvorinama. Na sajmu su naši članovi i volonteri obišli preko 260 štandova izlagača iz Italije, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Mađarske, Slovenije, Španjolske, Češke, Nizozemske i Hong Konga. Tom prilikom mogli su saznati novitete vezane uz hobije uz poneku novu ideju, te se opskrbiti potrebštinama za kreativne tehnike kojima se bave u slobodno vrijeme ili profesionalno, nabaviti dekoracije za uređenje svojih ugostiteljskih objekata, obrta, smještajnih kapaciteta i slično. Sajam „Abilmente“ vodeći je događaj u Italiji i inozemstvu gdje smo saznali najnovije trendove „napravi sam“ tehnike. Naši članovi i volonteri mogli su sudjelovati na raznim prezentacijama i radionicama o šivanju, izradi nakita, kulinarskim umjetnostima i slično.

Posjet sajmu „Abilmente“ bio je važan segment našeg studijskog putovanja jer je posvećen svemu što se izrađuje i dostupni su svi alati i proizvodi koji su potrebni da se razvije talent: od šivanja do vezenja, izrade nakita, kolaža, dekupaža, scrapbookinga, slikarstva do dizajna kolača. To je vrlo značajno za stanovnike našeg krajeva kako bi ojačali njihove kapacitete, a oni time poboljšali i unaprijedili svoje proizvode i usluge.  Nakon sajma imali smo priliku razgledati središte Vicenze i uživati u šetnji gradom po lijepim vremenu, suncu i ugodnoj temperaturi.

U nedjelju, 01. ožujka, uslijedio je povratak kući.  Studijsko putovanje „Primjer dobre prakse u provedbi LEADER-a u Italiji“ bilo je izuzetno poučno i edukativno, a proteklo je u ugodnom druženju naših volontera i članova. Povezivanje s talijanskim LAG-ovima sa juge provincije Padova sjajan je temelj za razmjenu iskustava i primjera dobre prakse, te za konkretnu suradnju na projektima u budućnosti. 

Fotografije: Ivica Dajak, Tina Bilušica. 

 

KALENDAR

SVE TEME
POVEZANE VIJESTI
Skip to content