Home » Postanite dio energetske tranzicije mediteranskih otoka prema obnovljivim izvorima energije. PRISMI Projekt pokreće online – anketu s naglaskom na uočenim potrebama otočnih zajednica i lokalnih aktera

Postanite dio energetske tranzicije mediteranskih otoka prema obnovljivim izvorima energije. PRISMI Projekt pokreće online – anketu s naglaskom na uočenim potrebama otočnih zajednica i lokalnih aktera

Mediteranski otoci u velikoj mjeri ovise o uvozu fosilnih goriva (poput naftnih derivata i prirodnog plina) za pokrivanje svojih potreba za energijom i proizvodnjom električne energije. To predstavlja veliki teret zajednicama na otocima u pogledu energetske sigurnosti, visokih troškova za energiju i zagađenje okoliša.

Cilj ankete, koja se provodi u okviru PRISMI projekta (https://prismi.interreg-med.eu), je procjena razine znanja otočana i lokalnih zajednica u pogledu održivog razvoja te identifikacija teritorijalne dinamike koja utječe na energetsku tranziciju mediteranskih otoka prema obnovljivim izvorima energije (OIE), poput Sunčeve energije, energije vjetra i biomase.

PRISMI “Promicanje integracije OIE za pametne mediteranske otoke” je projekt sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj unutar programa Interreg Mediteran. Cilj projekta je rješavanje navedenih izazova podržavajući lokalne i regionalne vlasti na mediteranskim otocima u planiranju prijelaza na neovisni, čišći, sigurniji i niskougljični energetski sustav kroz razvoj jedinstvenog transnacionalnog pristupa za procjenu i korištenje OIE. U tu svrhu u okviru projekta PRISMI izrađen je anonimni upitnik namijenjen stanovnicima mediteranskih otoka za procjenu potencijalne razine integracije OIE na svom području i identifikacije glavnih prepreka za uvođenje čiste energije. Projekt u Hrvatskoj provode Splitsko-dalmatinska županija, Lokalna akcijska grupa “LAG 5” i Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Ovim putem Vas pozivamo da sudjelujete u ovom istraživanju i podržite projekt popunjavanjem relevantnog upitnika. Upitnik je odstupan na četiri jezika te mu se može pristupiti putem sljedećeg linka:

http://ec.europa.eu/eusurvey/runner/PRISMICommunityInvolvementSurveyCroatia

 

KALENDAR

SVE TEME
POVEZANE VIJESTI
Skip to content