Home » PELJEŠKI VARENIK POSTAJE SLOW FOOD PREZIDIJ

PELJEŠKI VARENIK POSTAJE SLOW FOOD PREZIDIJ

Nova generacija peljeških vinara, u želji da očuva jedan dragocjeni, tradicijski proizvod, pokrenula je prvi Slow Food prezidij u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, prezidij Pelješkog varenika. Ovaj je proizvod izabran za prezidij kao simbol dubrovačke gastronomije, snažno povezan s lokalnom kulturom, krajolikom i autohtonom sortom vinove loze Plavac mali. Uvjerena u ekonomski i kulturni potencijal proizvoda za lokalnu zajednicu, ova grupa mladih vinara nastoji oživjeti njegovu proizvodnju u koju će uvoditi sitne inovacije kako bi jamčila visoke standarde kvalitete, ostajući pritom vjerna tradicionalnom receptu.

Varenik je dragocjeni sirup koji se dobiva dugotrajnim iskuhavanjem mošta najkvalitetnijeg grožđa autohtone hrvatske sorte Plavac mali, ručno obrađivane u pelješkom krajoliku tradicionalnih terasa od suhozida. Bojom varira od krvavo crvene do tamne karamele, slatkog je i voćnog okusa s notama meda i tamne čokolade. Još od XV. stoljeća od varenika se, dodavanjem brašna, badema, kore naranče i začina, priprema kraljica dubrovačkih slastica – mantala. Varenik je važan sastojak specijaliteta poput pašticade (vrste kuhane govedine), “šporkih” makarula, začin salatama i “tajni” dodatak rižotima, brudetima, jelima od divljači itd.

Prezidij je pokrenut u okviru ESSEDRA projekta koji promovira Slow Food, a sufinancira Europska unija preko Opće uprave za proširenje (DG Enlargement). Cilj projekta potpora je europskim integracijskim procesima Balkana i Turske kroz jačanje civilnog društva i njegovih sposobnosti utjecanja na politike i sposobnosti promicanja održivih modela ruralnog razvoja.

Prezidij pelješkog varenika hrvatskoj će javnosti po prvi put biti predstavljen na konferenciji za medije zakazanoj za petak 20. svibnja s početkom u 11 sati, u prostorijama zagrebačkog Centra za kulturu prehrane, Nazorova 18. 

KALENDAR

SVE TEME
POVEZANE VIJESTI
Skip to content