Varenik je dragocjeni sirup koji se dobiva dugotrajnim iskuhavanjem mošta najkvalitetnijeg grožđa autohtone hrvatske sorte Plavac mali, ručno obrađivane u pelješkom krajoliku tradicionalnih terasa od suhozida. Bojom varira od krvavo crvene do tamne karamele, slatkog je i voćnog okusa s notama meda i tamne čokolade. Još od XV. stoljeća od varenika se, dodavanjem brašna, badema, kore naranče i začina, priprema kraljica dubrovačkih slastica – mantala. Varenik je važan sastojak specijaliteta poput pašticade (vrste kuhane govedine), “šporkih” makarula, začin salatama i “tajni” dodatak rižotima, brudetima, jelima od divljači itd.
Prezidij je pokrenut u okviru ESSEDRA projekta koji promovira Slow Food, a sufinancira Europska unija preko Opće uprave za proširenje (DG Enlargement). Cilj projekta potpora je europskim integracijskim procesima Balkana i Turske kroz jačanje civilnog društva i njegovih sposobnosti utjecanja na politike i sposobnosti promicanja održivih modela ruralnog razvoja.
Prezidij pelješkog varenika hrvatskoj će javnosti po prvi put biti predstavljen na konferenciji za medije zakazanoj za petak 20. svibnja s početkom u 11 sati, u prostorijama zagrebačkog Centra za kulturu prehrane, Nazorova 18.