Home » Osvježenje na otoku Mljetu

Osvježenje na otoku Mljetu

Nekadašnji volonter LAG-a 5, Josip Stražičić koji je pohađao više edukacija i studijskih putovanja u organizaciji LAG-a 5, nedavno je pokrenuo svoj vlastiti obrt na otoku Mljetu. Radi se o manjem ugostiteljskom objektu pod nazivom „Fresh“  koji prodaje osvježavajuće napitke u mjestu Pomena.

Još dok je studirao Josip se posebno zanimao za malo i srednje poduzetništvo, no ključna je bila edukacija u Walesu o poticanju poduzetništva mladih u ruralnim područjima u kojoj je LAG 5 bio partnerska organizacija. Radionice su ga dodatno motivirale i obogatile novim znanjima, iskustvima i primjerima dobre prakse. Tako je ovo ljeto pokrenuo svoj obrt kao nastavak obiteljskog posla.

„Radili smo troškovnik koji se na kraju skoro udvostručio. Veliki problem je što tijekom radova uskrsne još puno neplaniranih troškova. Ishođenje papira i rješavanje administracije pokazali su se kao najteži segment u čitavom pokretanju posla“, izjavio je mladi mljetski poduzetnik.

„Saznati koja pravila važe kod pokretanja posla, koji su minimalni tehnički i sigurnosni uvjeti koje treba zadovoljiti, koje knjige treba voditi, koje poreze plaćati  – saznati sve te informacije iziskuje jako puno vremena i strpljenja jer se prikupljaju obilaženjem raznih ureda.“ Stražičić ističe da je veliki problem što ne postoji jedno mjesto na kojem ćete pronaći sve potrebne informacije potrebne za otvaranje vlastitog obrta. „Netko bi vas trebao upozoriti na puno sitnica koje nigdje ne pišu, a koje su ključne. Zato su poduzetnici početnici često zbunjeni i obeshrabreni u borbi sa papirologijom i pravilima.“

No, unatoč birokratskim preprekama prva uspješna sezona ubrzo će biti iza Josipa. „Najvećim uspjehom u životu smatram upravo pokretanje ovog posla, ugostiteljskog objekta „Fresh“ koji uspješno posluje. To mi je zasad najveće zadovoljstvo, veće nego kada sam postao magistar poslovnih znanosti na fakultetu u Sloveniji“, podijelio je s nama Josip pun ideja za unapređenje svog obrta za sljedeću sezonu. 

POVEZANE VIJESTI
Skip to content