Home » Održano predstavljanje Zelene energetske zadruge i Zadruge za etično financiranje

Održano predstavljanje Zelene energetske zadruge i Zadruge za etično financiranje

Krajem travnja u Gradskoj vijećnici u Korčuli održano je predstavljanje Zelene energetske zadruge i Zadruge za etično financiranje. Gosti predavači bili su Iva Zelenko i Edo Jerkić. 

 

U svom izlaganju predstavnica Zelene energetske zadruge, Iva Zelenko prisutnima je pojasnila ulogu i ciljeve ovakve zadruge. Zadruga u budućnosti planira pokrenuti djelatnost opskrbe električnom energijom proizvedenom iz obnovljivih izvora energije. ZEZ posebno njeguje načelo suradnje s pojedincima, tvrtkama, ustanovama i svim drugim dionicima kojima je primarni interes društveno odgovorno poslovanje i održivi razvoj lokalnih zajednica. 

Ovom prilikom moglo se saznati i što je Zadruga za etično financiranje. Zadruga je pravna osoba osnovana s ciljem stvaranja preduvjeta za osnivanje ebanke d.d. – prve hrvatske etične razvojne banke. ZEF će biti osnivač i jedini vlasnik/dioničar ebanke. 

Ideja etične banke, kako je istaknuo Edo Jerkić, član Upravnog odbora ZEF-a, je stvaranje održivog ekosustava zdrave ekonomije u financijskom, društvenom i ekološkom smislu. Sama ebanka počiva na modelu zadruge preko ZEF-a koja je osnovana s ciljem stvaranje preduvjeta za osnivanje ebanke. 

Cij ZEF-a je djelovanje za zajedničko dobro te putem ebanke osigurati pravo na primanje kredita kroz poslovni proces za održive poslovne, kulturne, društvene i ekološke projekte kako bi se potaknula društvena uključenost svih segmenata i pojedinaca u održivi razvoj, razvoj društvenog poduzetništva i društvene, realne ekonomije. Uz to, ono što je posebno bilo zanimljivo prisutnima, je što se želi postići i podizanje razine svijesti javnosti o ulozi novca i propasti ekonomije koja se temelji isključivo na kratkoročnim profitima. 

 

 

KALENDAR

SVE TEME
POVEZANE VIJESTI
Skip to content