Home » Održane radionice programiranja mobilnih aplikacija i poduzetništva u kulturi u sklopu projekta „Uči dalje!“

Održane radionice programiranja mobilnih aplikacija i poduzetništva u kulturi u sklopu projekta „Uči dalje!“

Dana 7. i 8. listopada 2020. održana je online radionica osnova izrade mobilnih aplikacija, sklopu europskog projekta „Uči dalje!“ koji vodi udruga Novi otok iz Vela Luke u partnerstvu s LAG-om 5 i Sveučilištem u Dubrovniku. Radionicu je vodio stručnjak i programer specijaliziran za Android operativni sustav Tomislav Smrečki, uz aktivno sudjelovanje jedanaest polaznika različitih generacija, predznanja i statusa zaposlenosti.

Prvi dan radionice ponudio je iscrpan teorijski uvod u razvoj mobilnih aplikacija, te pregled elemenata koji čine dio razvoja mobilne aplikacije. Sudionicima koji nisu imali određeno predznanje ili uopće nemaju ambiciju da postanu programeri ali imaju ideju za aplikaciju kojom bi mogli riješiti neki svoj problem ili izazov, bilo je detaljno predstavljeno kako kvalitetno strukturirati i pripremiti ideju koja se prosljeđuje dizajnerima i razvojnim programerima, a da bi njihov rad rezultirao kvalitetnom aplikacijom. Drugi dan radionice usmjerio se na praktičan rad, gdje su polaznici sami izradili i testirali jednostavnu aplikaciju.
Voditelj radionice, s bogatim iskustvom i vještinama prijenosa znanja, uspješno je radio s visoko motiviranim i angažiranim polaznicima, unatoč virtualnom i dvodnevnom okviru za izvedbu radionice ovako opsežne tematike.

Dok se ova radionica bavila pitanjima što se sve može i na koji način se radi s mobilnim aplikacijama, kao dio industrije u zaletu koja nije osjetila veliki udarac COVID-19 pandemije, naredni tjedan donio je novu edukacijsku radionicu također u sklopu projekta „Uči dalje!“ koja je pokušala pronaći odgovor na pitanje kako se baviti kulturnom kreativnom industrijom koja je bila jedna od prvih djelatnosti koja je osjetila značajne restrikcije, te je djelatnost za koju struka predviđa da će biti jedna od posljednjih koje će se oporaviti posljedica pandemije.

Radionica poduzetništva u kulturi odvijala se 13. i 14. listopada 2020. ponovno pod vodstvom istaknute kulturne stručnjakinje Nore Krstulović, kao svojevrsni nastavak uspješnog prvoga ciklusa radionica na temu poduzetništva u kulturi i kulturne politike otoka Korčule, održanog početkom ožujka pred proglašenje pandemije. Na dvodnevnoj edukaciji sudjelovalo je dvanaest polaznika od nezaposlenih mladih kao predstavnika ciljne skupine projekta „Uči dalje!“ do zaposlenika u kulturnim institucijama s otoka Korčule, u kombinaciji online i fizičkog formata izvedbe radionice u vijećnici Grada Korčule i uz poštivanje epidemioloških mjera.

Nakon kratkoga podsjećanja na elemente koji definiraju poduzetništvo u kulturi, pokrenuto je pitanje je li u ovim novim okolnostima ono više uopće moguće, budući da je očito da su kulturne industrije potpuno neodržive u trenutnim uvjetima, s obzirom na 12 milijuna procijenjenih ugroženih radnih mjesta u njima, ali i često shvaćanje kulture kao luksuza bez kojeg se može. Nora je predstavila primjere općeg nesnalaženja struke (nesnalaženja sadržajem i formom), neadekvatnog forsiranja tehnologije, kao i rijetke primjere dobre prakse. Potom primjere djelovanja politike, negativne (na primjeru Velike Britanije) i pozitivne (na primjeru Njemačke kroz „data based policy“, subvencije, povećanje proračuna za kulturu, prilagođene micro grantove..). Istaknula je problem nebavljenja sustava posljedicama koje će nastati zbog nekonzumiranja odnosno nedostatka kulture, iako ohrabruje ogromna zabilježena gledanost, slušanost i čitanost tijekom pandemije koja je pokazala da je publika „svjetlo na kraju tunela“, reagiravši ogromnom potrebom za kulturnim sadržajima.

Sa sudionicima se raspravljalo o važnosti oblikovanja zajednice u kriznom vremenu budući da se još jednom ispostavlja logika da se u kulturi može govorit kao o zajednici, a ne potrošačima. Zatim o važnosti održivosti kulturnih projekata, kontinuitetu, adaptacije ka novim modelima „kulturnog proizvoda“, korištenju tehnologije kao saveznika s konkretnim danim savjetima, važnosti suradnje, razvoja publike i kultiviranju dvosmjerne komunikacije.

Radionice programiranja mobilnih aplikacija i poduzetništva u kulturi dio su niza besplatnih edukacijskih sadržaja projekta „Uči dalje!“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda, operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“, namijenjenog osposobljavanju mladih nezaposlenih osoba s otoka Korčule.

REALIZIRANO U SKLOPU PROJEKTA
KALENDAR

SVE TEME
POVEZANE VIJESTI
Skip to content