Home » Održana radionica o ljekovitom bilju u Korčuli

Održana radionica o ljekovitom bilju u Korčuli

Prošlu subotu, 16. svibnja 2015. u organizaciji LAG-a 5 u Korčuli je održana radionica o ljekovitom bilju pod vodstvom Diane Marović, pokretačice OPG-a Eko škoj, prvog registriranog ekološkog proizvođača na Korčuli. 

 

Tom prilikom petnaestak prisutnih pozdravila je stručna suradnica LAG-a 5 te im predstavila LEADER pristup, zadatke i ulogu LAG-a 5, kao i mogućnosti Programa ruralnog razvoja. Sudionici su saznali kako napraviti sok od bazge i metvice i ljekoviti napitak od limuna i češnjaka za otapanje masnoće u krvi. Cilj radionice bio je prikazati kako ljekovito bilje u našoj okolini koristiti u kućnoj apoteci uz što manje utrošenih financijskih sredstava. Voditeljica radionica Diana Marović istaknula je sve specifičnosti ljekovitog bilja našeg kraja te njihovu uporabu. 

Nakon kulinarskog dijela radionice sudionici su krenuli prema Žrnovu u čijoj blizini se nalazi i imanje Diane Marović. Tamo su mogli vidjeti sve vrste ljekovitog bilja, naučiti kako ga prepoznati, brati i koristiti. Istraživačica otočke botanike, Mirjana Jeričević, pokazala je i obrazložila sve endemične i ostale vrste koje obitavaju na ovom specifičnom imanju na kojem se ne koriste nikakvi pesticidi ni herbicidi. 

Sudionici su izrađivali tinkture od popunca, kadulje, gospine trave i bušina. Po završetku svaki polaznik dobio je primjerak sirupa od bazge, ljekoviti napitak za otapanje masnoće, hidrolat lavande protiv komaraca i kremu za ruke od smilja i ruže. Radionica se pokazala kao idealan spoj edukacije i uživanja u prekrasnoj prirodi. Prisutni su imali prilike i kušati proizvode OPG-a Eko škoj te saznati vrijedne recepture. 

Sljedeća radionica o ljekovitom bilju održati će se u Smokvici u srijedu, 27. svibnja 2015. Svi zainteresirani mogu se javiti na na broj 091 3456 311. 

Fotografije: Karmen Škaro

POVEZANE VIJESTI
Skip to content