Home » Održana konferencija: Otoci u kohezijskoj politici- kako uzeti u obzir specifične karakteristike otoka

Održana konferencija: Otoci u kohezijskoj politici- kako uzeti u obzir specifične karakteristike otoka

Na konferenciji su sudjelovali otočani iz 9 zemalja: Velike Britanije, Portugala, Španjolske, Francuske, Italije, Malte, Cipra, Hrvatske i Grčke, predstavnici CPMR-a (Conference of peripheral maritime regions) te 30-ak mladih otočana, predstavnika pet naših primorskih županija koje je Picula ugostio u Strasbourgu, kao potpredsjednik Međuskupine zadužen za otoke.

Picula je istaknuo da se o otocima predugo odlučivalo s kopna, bez stvarnih spoznaja o životu na otocima: “Naš odnos prema otocima mora prestati biti pristup koji otoke tretira kao socijalne slučajeve. Ne pomažemo im zato jer su to „male i nerazvijene zajednice“ gdje uživamo na odmorima već zato što imaju iznimne potencijale te nastojimo utjecati na okolnosti koje ih onemogućuju u njihovom punom korištenju.”
Hrvatskoj je iz kohezijskog fonda u razdoblju do 2020. stavljeno na raspolaganje preko 8 milijardi eura te milijarda i pol sredstava Europskog socijalnog fonda.

Od 2015. godine Vlada RH uvela je i poseban potprogram „Razvoj jadranskih otoka”.

Sudionici konferencije zaključili su da će vršiti pritisak na Europsku komisiju – putem rada Međuskupine i ovakvih konferencija, s ciljem da se zaštitite prirodne ljepote za turizam, ali da se istovremeno otočanima i dalje da razloga da ostanu tamo živjeti.
Ova je konferencija nastavak planetarne rasprave prije mjesec dana na kojoj je usvojena Rezolucija o europskim otocima.

 izvor: nezavisni.hr

KALENDAR

SVE TEME
POVEZANE VIJESTI
Skip to content