Home » Održana dvodnevna konferencija Erasmus+ projekta POOTOK – Pokreni otok! 8. i 9. 10. 2021. u Veloj Luci

Održana dvodnevna konferencija Erasmus+ projekta POOTOK – Pokreni otok! 8. i 9. 10. 2021. u Veloj Luci

U organizaciji udruge Novi otok i Lokalne akcijske grupe "LAG 5" održana je dvodnevna konferencija projekta za mlade s otoka Korčule, Lastova i Mljeta, pod nazivom "POOTOK - Pokreni otok!", koji je financiran kroz program ERASMUS+ Ključna aktivnost 3: Projekti dijaloga s mladima, u ukupnoj vrijednosti od 10.200,00 EUR. Održana je 8. i 9. listopada 2021. u Veloj Luci.

Prema planiranim aktivnostima, dvodnevna konferencija organizirana je kao treća projektna aktivnost. Prethodno su održane tri jednodnevne radionice na otocima Korčuli, Lastovu i Mljetu na temu “Održivi razvoj na mojem otoku”, te online radionica na temu “Priprema mladih za strukturirani dijalog”.

Na konferenciji su sudjelovali pripadnici ciljane skupine: mladi u dobi 13 do 30 godina, članovi savjeta mladih te donositelji odluka s otoka Korčule, Lastova i Mljeta. Učenici i članovi savjeta mladih su predstavnicima donositelja odluka predstavili prijedloge za daljnji održivi razvoj svojih otoka.

Mladi su predstavili šest prijedloga: organiziranje autobusnih veza otoka za učenike otoka, češće brze brodske veze, organiziranje centara za sport i centra za pomoć potrebitim osobama, te smještaj za digitalne nomade. Time su pokazali da su kroz projekt:
• ojačali svoje kapacitete u području razumijevanja održivog razvoja i strukturiranog dijaloga,
• da žele i dalje razvijati vlastite prijedloge za održivi razvoj lokalne zajednice i predstavljati ih donositeljima odluka,
• ojačali svoje kapacitete za članstvo i rad savjeta mladih, te dobili poticaj da se jače aktiviraju kroz procese strukturiranog dijaloga,
• međusobno se povezali i dogovorili o daljnjim budućim aktivnostima, razvoju ideja specifičnih za razvoj održivosti otoka osnivanjem zajedničke platforme i slično.

Projekt “POOTOK – Pokreni otok!” je pokrenut u svrhu aktiviranja mladih na otocima koji se i dalje bore s problemima iseljavanja, demografskog izumiranja, nedostatcima infrastrukture, otežane povezanosti, manjkom zdravstvenih usluga, edukativnih, kulturnih i ostalih sadržaja. Temelj dosadašnje službene politike razvoja jadranskih otoka bio je Nacionalni program razvitka otoka iz 1997. godine, a tek je nedavno donesen novi Nacionalni plan razvoja otoka 2021.-2027.

Kroz sam projekt sudjelovali su učenici Osnovne škole Mljet, Osnovne škole Vela Luka, Srednje škole Vela Luka te njihovi profesori, voditelji Erasmus projekata, te mladi iz savjeta mladih Mljeta, Lastova, Korčule, Blata i Vela Luke. Na konferenciji su sudjelovali donositelji odluka: načelnica Općine Lumbarda Marija Klisura, član općinskog vijeća Općine Lastovo Gojko Antica, viša stručna suradnica za nacionalne i EU fondove Općine Vela Luka Jasna Maričić, predstavnici Općine Mljet i Grada Korčule, ravnateljica Srednje škole Vela Luka Ofelija Dragojević, ravnateljica Osnovne škole Vela Luka Lucijana Mirošević, te predstavnica ravnateljice Osnovne škole Mljet.

Na konferenciji je prisustvovalo šezdeset mladih kojima su po završetku podijeljene potvrde o sudjelovanju na projektu, uz male darove od donatora sa otoka. Školama i nastavnicima sudionicima predane su zahvale. Konferenciju su posebno podržali Lučka kapetanija Vela Luka i Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije posebnim darovima za sudionike – učenike i škole. Svi sudionici poželjeli su daljnji nastavak projekta.

KALENDAR

SVE TEME
POVEZANE VIJESTI
Skip to content