Home » Održan ciklus radionica o ekologiji

Održan ciklus radionica o ekologiji

U sklopu projekta "Zeleni LAG 5" koji sufinancira INA d.d. u lipnju je proveden ciklus radionica o ekologiji i održivom razvoju na sljedećim lokacijama: Kuna na poluotoku Pelješcu, Topolo u Dubrovačkom primorju, Smokvica na otoku Korčuli. Ranije, u veljači, ista takva radionica održana je na otoku Lastovu. 

 

U suradnji s partnerskom organizacijom, udrugom Eko Kvarner održane su ukupno četiri radionice u kojima su sudjelovala četiri predavača sa sljedećim temama: “Zaštita okoliša – šansa, a ne kočnica razvoja”, “Plasman autohtonih poljoprivrednih proizvoda”, “Utjecaj klimatskih promjena” i “Agrobiodiverzitet”. 

Od predavača sudjelovali su Vjeran Piršić, Katarina Kozina, Zoran Skala/Sanja Grbanović i Roman Ozimec. Izložili su praktične primjere kako se je na sjevernodalmatinskim otocima zaštita okoliša pretvorila u generatora novih radnih mjesta u domeni malog i srednjeg poduzetništva. Saznali smo kako su se realizirali projekti energetske neovisnosti otoka, CO2 neutralnosti otoka, ekološkog pristupa gospodarenja otpadom, odgovorni i održivi turizam i kako osigurati prijenos tih iskustava na južnodalmatinske otoke. 

Istaknuli su Slow food pokret koji je idealan za mediteransku i slavonsku poljoprivredu u kontekstu brendiranja autohtonih proizvoda hrvatskog sela i plasmana istih u svim segmentima odgovornog i održivog turizma. Jedno od najboljih rješenja u borbi protiv klimatskih promjena, pokazalo se, je obnova autohtone poljoprivrede i regeneracija biljnog pokrova, pogotovo šuma. To stvara i novu vrijednost turističkih destinacija te pozitivno djeluje na lokalnu zajednicu ako se realizira na pravilan način.

U sklopu projekta “Zeleni LAG 5” uređena je šetnica u Lastovu te je održan ciklus radionica o ekologiji, a realiziran je uz financijsku podršku INA-e d.d. u iznosu od 28.000,00 kn. 

KALENDAR

SVE TEME
POVEZANE VIJESTI
Skip to content