Uspješno proveden projekt "POOTOK - Pokreni otok!"

Udruga "Novi otok" uspješno je provela projekt "POOTOK - Pokreni otok!", na kojem je LAG 5 bio partner i koji je financiran sredstvima Europske unije kroz program ERASMUS+ (Ključna aktivnost 3: Projekti dijaloga s mladima).

Nakon održane tri jednodnevne radionice i jednog online predavanja, u listopadu 2021. godine održana je završna dvodnevna konferencija u Veloj Luci na kojoj su se okupili predstavnici s tri otoka - Mljeta, Lastova i Korčule, sa zajedničkim ciljem prepoznavanja izazova u lokalnoj zajednici i predlaganja održivih rješenja za navedene izazove.

Izazovi koje su mladi prepoznali:
- Nedostatak sadržaja za mlade;
- Neadekvatna prometna povezanost (otoci-kopno, međugradski prijevoz);
- Iseljavanje mladih;
- Manjak radnih mjesta;
- Loša opremljenost obrazovnih institucija;
- Onečišćenje okoliša.

Mladi su uz podršku stručnjaka tijekom trajanja čitavog projekta radili na prepoznavanju problema lokalne zajednice te osmišljavanju kreativnih rješenja održivog razvoja za rješavanje izazova s kojima je suočena njihova lokalna zajednica.

Kroz strukturirani dijalog mladi su na dovodnevnoj konferenciji predstavili sljedeće ideje donositeljima odluka:
- Uspostava novog sportskog centra grada Vela Luke u cilju omogućavanja potrebne infrastrukture mladim sportašima te poticanja djece na uključivanje u sportske sadržaje;
- Pokretanje izvannastavnih aktivnosti i renovacija ustanova formalnog obrazovanja na otoku Mljetu;
- Unapređenje povezanosti s kopnom i povećanje sigurnosti stanovnika otoka Mljeta uvođenjem policijske postaje;
- Privlačenje digitalnih nomada i povećanje broja te raznolikosti radnih mjesta na otoku Mljetu, u svrhu smanjenja tendencije opadanja broja stanovnika;
- Provođenje redovitih akcija zaštite okoliša i izgradnja biciklističke infrastrukture na otoku Mljetu;
- Pokretanje Centra za mlade otoka Korčule gdje će se korisnici moći educirati, sudjelovati u društvenim događanjima i kvalitetno provoditi slobodno vrijeme na različitim radionicama;
- Pokretanje Centra za inkluziju i podršku otoka Korčule kao jedinstvenog mjesta na otoku gdje korisnici mogu kontinuirano dobivati stručnu medicinsku i psihološku pomoć.

Završetak projekta „POOTOK – Pokreni otok!“ označio je početak novih suradnji, umrežavanja mladih te planiranje budućih projekata za mlade otočane koji su jasno dali do znanja da žele biti aktivni pokretači promjena u svojoj lokalnoj zajednici i nastaviti biti aktivni građani koji na lokalnoj razini doprinose globalnim pozitivnim promjenama.

U privitku možete preuzeti E-brošuru.