Studijsko putovanje na Hvar u sklopu završnice projekta suradnje LAG-ova "O-kupi otok"

Studijskim putovanjem na Hvar od 2. do 5. rujna 2023. obilježena je završnica projekta suradnje “O-KUPI OTOK“, kojeg provode tri otočna LAG-a: LAG Škoji, LAG Brač i LAG 5, u sklopu Podmjere 19.3. „Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a“ - provedba tipa operacije 19.3.2. „Provedba aktivnosti projekta suradnje“.

Otočni LAG-ovi udružili su se kako bi istaknuli i promovirali gastro-kulturnu isprepletenost i autohtonu agrobioraznolikost srednjodalmatinskih i južnodalmatinskih otoka kojima nedostaje bolja međusobna povezanost i suradnja. Jedan od glavnih ciljeva projekta je jačanje kapaciteta malih proizvođača u svim fazama proizvodnje i plasmana njihovih proizvoda, te je stoga posebno mjesto u programu konferencije zauzelo predstavljanje ulaganja u mali proizvodno-edukativni centar u Vrisniku, selu u unutrašnjosti otoka Hvara. Rekonstruiran je devastirani prostor PZ Vrisnik i opremljen je za potrebe malih poljoprivrednih gospodarstava koja se žele baviti proizvodnjom kozmetičkih proizvoda, a samostalno nisu u mogućnosti zadovoljiti propisane prostorne uvjete.

Domaćini LAG Škoji pripremili su bogat program koji je započeo 3. rujna u galeriji Monade u Jelsi gdje su predstavljeni rezultati projekta „O-KUPI OTOK“ s naglaskom na dvojezičnu publikaciju o gastro-kulturnom nasljeđu otoka koju je prezentirao njen autor Ivo Kara Pešić. Zatim je uslijedio organizirani obilazak nove Vinogradarske zbirke u Plitvama u čijem prostoru su upriličena i dva predavanja djelatnica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: mr.sc Ivona Vidić Štrac održala je predavanje „Predmeti opće uporabe – što moramo znati o njima da bi ih proizvodili“, a dr.sc Lea Pollak predavanje „Maslinovo ulje i ljekovite biljke u službi zdravlja“. U popodnevnim satima program je preseljen u novootvoreni proizvodno edukativni centar u PZ Vrisnik gdje je organizirano predavanje dr. sc. Irene Ateljević o društvenom poduzetništvu i regenerativnom razvoju otoka, nakon kojega je uslijedio okrugli stol „Prostori suradnje kao poligoni za inovacije“ s ciljem predstavljanja modela uspostave različitih oblika radnih prostora u kojima se objedinjuju radne jedinice proizvođača, potpornih institucija te neprofitnih organizacija u zajedničkom doprinosu konceptu održivog razvoja i uspostave pametnih sela.

Sljedećeg dana, 4. rujna organiziran je terenski rad u mjestu Gdinj na OPG-u Ćurin, poznatom kao Fjori fôra garden gdje smo upoznali bioraznolikost ljekovitih, jestivih ali i otrovnih biljaka koje rastu na našim otocima. Gđa Mirela Ilenić educirala nas je inspirativnom radionicom izrade prirodnih repelenata i losiona nakon uboda, nakon koje je stručnjakinja iz HAPiH-a gđa Lidija Bradarić prezentirala što sve muči naše nasade s posebnim naglaskom na problem propadanja lavande na otoku Hvaru. Za sam kraj konferencije posjetili smo OPG Kod Kućera i njihovu farmu koza, gdje smo proveli ugodno popodne.

Na studijskom putovanju sudjelovale su zaposlenice LAG-a 5, te članovi Upravnog odbora Sanja Protić, Annette Mufić Trojković i Frano Mihlinić.