Moj EU glas!

U suradnji s 11 EUROPE DIRECT centara, Uredom za vezu Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Hrvatskim saborom, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj organiziralo je jednodnevnu radionicu za mlade pod geslom Moj EU glas! koja se održala 19. prosinca 2023. godine u Zagrebu. 

U događanju je sudjelovalo više od 80 mladih u dobi od 18 do 25 godina iz 10 hrvatskih županija – učenika, studenata i zaposlenih uz pratnju mentora i nastavnika. Ispred Europe direct centra u Korčuli sudjelovalo je pet korčulanskih maturanata, učenika 4. razreda Opće gimnazije Srednje škole Petra Šegedina u Korčuli u pratnji razrednice. Cilj ovog susreta u Zagrebu bio je, organiziranog u kontekstu europskih izbora koji će se održati u lipnju 2024. godine, približiti rad Europske komisije i Europskog parlamenta u Hrvatskoj te mlade zainteresirati za sudjelovanje u kreiranju europskih politika.

Bogati program događanja započeo je u Kući Europe uvodom potpredsjednice Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravke Šuice. Potom smo imali priliku pratiti i sudjelovati u četiri panela i radionica na temu medija i dezinformacija. Nakon programa u Kući Europe, posjetili smo i Hrvatski sabor, gdje se prisutnima uvodno obratila Marijana Balić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora. Mladi su imali priliku razgovarati s predsjednicom Odbora za zaštitu okoliša i prirode Sandrom Benčić, predsjednikom Odbora za europske poslove Domagojem Hajdukovićem te članom Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Androm Krstulovićem Oparom. Inspirativne riječi uputila im je i zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, dok je završno obraćanje u ime Hrvatskog sabora imao zastupnik Davor Ivo Stier. U završnom dijelu programa, održana je dinamična radionica na temu građanske participacije gdje su mladi debatirali o uključenosti i motivaciji aktivno sudjelovanje u drušvu.