LAG 5 na sjednici Otočnog partnerstva održanoj u Korčuli

LAG 5 prisustvovao je sjednici Otočnog partnerstva za izradu Teritorijalne strategije razvoja otoka Dubrovačko-neretvanske županije koja je održana 14. travnja 2023. u hotelu Aminess Liburna u Korčuli.

Uz članove radne skupine Otočnog partnerstva, sjednici su nazočili ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, državna tajnica Spomenka Đurić, župan Nikola Dobroslavić, ravnatelj Uprave za otoke Dominik Paparić te ravnateljica Regionalne agencije DUNEA, Melanija Milić. Voditeljica LAG-a 5 Katarina Slejko prisustvovala je sjednici kao članica radne skupine za izradu strategije.

Teritorijalna strategija razvoja otoka izrađuje se kao dio Plana razvoja Dubrovačko-neretvanske županije do 2027. godine i jedan je od glavnih preduvjeta za provedbu Integriranog Teritorijalnog Programa na području sedam županija Jadranske Hrvatske koje imaju otoke u okviru svog administrativnog područja. Postupak izrade dokumenta koordinira Regionalna agencija DUNEA u suradnji sa Upravom za otoke Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Otočno partnerstvo za izradu Teritorijalne strategije otoka Dubrovačko-neretvanske županije broji 39 članova, a uz predstavnike Županije, čine ga predstavnici jedinica lokalnih samouprava s otoka i poluotoka Pelješca te Grada Dubrovnika, predstavnici gospodarstvenika, sveučilišta, gospodarske i obrtničke komore, sportskih i kulturnih udruga, kao i lokalnih akcijskih grupa.

Sukladno Zakonu o otocima, obalno-otočne županije, kroz izradu teritorijalne strategije, provode participativni pristup u rješavanju lokalnih problema u kojem proces vode otočni dionici. Na taj način izravno utječu na kreiranje smjerova razvoja za otoke čime ujedno jačaju društvenu koheziju i kapacitete za strateško planiranje i provedbu projekata unutar otočne zajednice. Kroz izradu strategija odgovara se na mnoge specifične izazove otoka identificiranjem ključnih područja djelovanja te otvaranjem mogućnosti za provedbu ciljanih intervencija i rješavanje lokalnih potreba.

Prvi nacrt Teritorijalne strategije nazočnima je prezentirala Gorana Margaretić iz Regionalne agencije DUNEA, istaknuvši da u nadolazećem razdoblju preostaje izrada cijelog dokumenta u suradnji s Otočnim partnerstvom. Predsjednik Otočnog partnerstva i zamjenik župana Joško Cebalo naglasio je kako je, uz novi Zakon o otocima, uz redovite poticaje i ulaganja, proces izrade teritorijalnih strategija i posebna financijska omotnica namijenjena isključivo otocima, važan korak za daljnji napredak. Ministar Šime Erlić ovom je prilikom istaknuo kako je Republika Hrvatska jedna od rijetkih država koja ima poseban zakon isključivo za otoke.