Home » Natječaj za nagradu Europa Nostra 2015.

Natječaj za nagradu Europa Nostra 2015.

Godišnja nagrada Europa Nostra – Nagrada Europske unije za kulturnu baštinu je nagrada koju Europska komisija dodjeljuje u okviru programa EU Kreativna Europa.

Nagrada Europa Nostra promiče izvrsnost u programima očuvanja i dodjeljuje se u četiri kategorije: restauracija građevina i adaptacija  za nove namjene, istraživanja arheoloških nalazišta i projekti digitalizacije kojima se unaprjeđuje očuvanje europske kulturne baštine, briga za umjetnička djela i kulturnu baštinu koju godinama pokazuju pojedinci ili institucije te obrazovni projekti vezani za baštinu.

Hrvatski projekti koji su osvojili Nagradu Europa Nostra su iznimni primjeri konzervatorsko-restauratorskog projekta Hrvatski Apoksiomen (2006. godine) i očuvanje i promocija tehnike građenja suhozida udruge Dragodid (2011. godine).

Nagrada Europa Nostra utemeljena je 2002. godine i od tada je značajno pridonijela profesionaliziranju i boljem strukturiranju sektora zaštite kulturne baštine ističući i promovirajući bolje prakse zaštite, inicirajući prekograničnu izmjenu znanja i iskustava te okupljajući stručnjake. Laureatima je nagrada omogućila veće i češće međunarodne izložbe, olakšala prikupljanje sredstava te povećala broj posjetitelja, a najvažnije je da je Nagrada omogućila i bolju vidljivost sektora baštine te njegovo bolje predstavljanje široj javnosti.

Natječaj za Nagradu Europa Nostra za 2015. godinu otvoren je do 15. listopada 2014., a više o načinu prijave i pojedinostima natječaja možete pronaći na mrežnoj stranici www.europanostra.org.

POVEZANE VIJESTI
Skip to content