Home » Nacionalno otvaranje projekta očuvanje poljoprivrede velike vrijednosti na južnodalmatinskim otocima okupilo glavne dionike razvoja iz dvije najjužnije Županije

Nacionalno otvaranje projekta očuvanje poljoprivrede velike vrijednosti na južnodalmatinskim otocima okupilo glavne dionike razvoja iz dvije najjužnije Županije

Nacionalnom otvorenju nazočili su: rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. Šimun Anđelinović, prorektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Alen Soldo, dekanica Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Maja Fredotović, zamjenik župana Splitsko – dalmatinske županije Ante Šošić, pročelnik upravnog odjela za ruralni razvoj i poljoprivredu Dubrovačko – neretvanske županije Ivica Prović, predsjednik LAG-a Škoji Ivo Duboković, predsjednik LAG-a Brač Tonči Sanader, predsjednik LAG-a 5 Vjeran Filippi, načelnik Općine Ston Vedran Antunica, predstavnici Regionalne razvojne agencije Splitsko – dalmatinske županije, Razvojne agencije grada Dubrovnika, Razvojne agencije DUNEA, Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, Savjetodavne službe, Ekološke udruge Mala sirena.

Predstavljanje je otvorio predsjednik LAG-a 5 Vjeran Filippi koji je pozdravio sve prisutne s riječima: “Okupili smo se da bismo predstavili strateški projekt za našu poljoprivredu i naše otoke koje je povezao LAG 5, LAG Brač i LAG Škoji s Ekonomskim fakultetom u Splitu pod kapom LEADER mreže Hrvatske u misiji očuvanja života i razvoja održive ekonomije na južnodalmatinskim otocima.”

“Ovo je projekt čiju je važnost prepoznala Europska komisija, projekt kojim smo kreirali prvu fokusnu skupinu europskog inovacijskog partnerstva u poljoprivredi u Republici Hrvatskoj. Projekt koji predstavlja temelj za razvoj plave linije i zeleno modre brazde kojim ćemo umrežiti naše otoke, kako međusobno tako i kopnom” – izjavio je predsjednik LAG-a 5 Vjeran Filippi.

Riječ je o prvom projektu takve vrste u Hrvatskoj kojim je područje LAG-a Škoji, LAG-a Brač i LAG-a 5 u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Splitu postao dijelom fokusne skupine Europskog inovacijskog partnerstva za poljoprivredu. Projekt je financiran kroz prestižni Horizon 2020 program kroz koji je dodijeljeno 16.6 milijuna kuna mreži koje će “premostiti jaz između istraživanja i inovacija” u poljoprivredi, šumarstvu i ruralnom razvoju.

“Veliko nam je zadovoljstvo što je Sveučilište u Splitu dio projekta od velikog značaja za poljoprivredu na dalmatinskim otocima. Istraživanje kao ključan temelj ovog projekta omogućiti će primjenu teoretskih znanja u praksi te na taj način postignuti gospodarsko poboljšanje i poboljšati uvjete života ljudi na otocima. Meni kao znanstveniku smeta što kao država nismo iskoristili prednost naše bioraznolikosti, imamo jedinstvene sorte od lavande preko autohtonih sorti vina za koje nismo ni znali da su naše. Istraživanjem pomoći će se da se identificiraju autohtone sorte, da se istraže njihove mrfološke i biokemijske karakteristike”, izjavo je rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. Šimun Anđelinović. 

Važnost ovog projekta prepoznata je od strane Europske unije koja ga je proglasila najinovativnijim projektom na temu “inovativna, održiva i inkluzivna bioekonomija”. Specifičnost i važnost ovog projekta leži u strukturi mreže i partnera koji je tvore. Tematska mreža na temu poljoprivrede na područjima velike prirodne vrijednosti (HNV farming) čini dio Europskog inovacijskog partnerstva za poljoprivrednu produktivnost i održivost (EIP-AGRI) lansirane 2012. godine, a koja čini dio strategije rasta za ovo desetljeće. EIP-AGRI fokusna skupina, čiji je dio i HNV Link mreža, radi na razvoju i primjeni inovacija u segmentu “bioraznolikosti, usluge eko sustava te funkcionalnosti tla” i “povećanje poljoprivredne produktivnosti, outputi i učinkovitosti resursa”. Cilj ove mreže je razvoj poljoprivrednog lanca inovacije jačanjem mladih poljoprivrednika te smanjenjem depopulacije edukacijom, razvojem uske i kontinuirane suradnje svih dionika na poljoprivrednim područjima velike prirodne vrijednosti te razmjenom znanja i iskustva kroz primjere dobre i loše prakse.

Ovim projektom u RH će se formirati prva nacionalna višedionička fokusna skupina Europskog inovacijskog partnerstva za poljoprivredu koje će raditi na razvoju i primjeni inovacije na poljoprivrednim područjima velike prirodne vrijednosti LAG-a Škoji, LAG-a Brač i LAG-a 5 koji će uključivati predstavnike znanstvenih institucija, LAG-ova i gospodarstvenika.

Temelj za razvoj ovog višedioničkog i transdisciplinarnog partnerstva na nacionalnoj razini čini LEADER mreža Hrvatska kao potporna institucija za razvoj i primjenu LEADER pristupa na razinama pojedinog LAG-a, a koja je kroz članstvo u svojoj organizaciji okupila Ekonomski fakultet Sveučilišta u Splitu, LAG 5, LAG Škoji i LAG Brač.

“Vrijednost ovog projekta ne vidi se samo u impozantnom iznosu sredstava koje nam je alocirala Europska unija već i u vertikalnoj i horizontalnoj umreženosti ključnih dionika ruralnog razvoja” – riječi su predsjednika LEADER mreže Hrvatske Milana Medića.

Područje učenja “Dalmatinski otoci” (LA Dalmatian Islands) unutar projekta HNV Link predstavlja početak valorizacije i inventarizacije visokovrijednog krškog područja prema LEADER metodologiji koja znači fokusiranost na lokalne potrebe i održivi razvoj na mikrorazini, unutar zatvorenih otočnih ekosustava.

Ovaj projekt je platforma preko koje će se stanovnicima/poljoprivrednicima s područja LAG-a 5, LAG-a Škoji i LAG-a Brač omogućiti potpora za razvoj postojećih i implementaciju novih inovacija koje će pridonijeti njihovoj socioekonomskoj održivosti, ali i koje će istodobno biti alati kojim će se očuvati jedna od najvećih razina biološke raznolikosti Europske unije. Partnerstvo koje tvore LAG-ovi, kao primjer institucionalnih inovacija, fakultet kao znanstvena institucija te JUNP Mljet (dio LAG-a 5) kao predstavnik javnog sektora zadužen za pomirbu socioekonomske i biološke komponente na otoku Mljetu predstavlja primjer transdisciplinarnog i višedioničkog partnerstva u službi inovacija i održivog razvoja na razini RH i EU-a. Projekt južnu Hrvatsku odnosno južnodalmatinske otoke stavlja u europski fokus kao žarište bioraznolikosti i mjesto “zelenih” inovacija, a koji je prepoznat od nadležnih institucija i znanstvene zajednice.

“Kao predsjednik LAG-a Škoji čast nam je biti dijelom nacionalnog i europskog partnerstva koje će omogućiti razvoj održive ekonomije na našim otocima i potaknutu njihov razvoj i naseljavanje. Projekt HNV Link nastavak je našeg rada na inventarizaciji staništa i poljoprivrednog potencijala našeg područja”. rekao je predsjednik LAG-a Škoji Ivo Duboković.

Sve prisutne pozdravio je i predsjednik LAG-a Brač Tonči Sanader, novoosnovanog LAG-a koji se ponosi činjenicom da je jedan od rijetkih otoka koji ima značajnu stočarsku proizvodnju te koji će ovu platformu iskoristiti za daljnji plasman i jačanje otočke poljoprivrede kao i međuotočke suradnje.

“Zahvaljujemo se LAG-u 5 na suradnji, ponosni smo što smo dio prvog inovacijskog partnerstva za poljoprivredu u Republici Hrvatskoj i predano ćemo raditi na postojećim ali i budućim projektima koji će Brač učiniti otokom po mjeri čovjeka”, riječi su predsjednika LAG-a Brač.

POVEZANE VIJESTI
Skip to content