Home » Ministar poljoprivrede u posjeti opožarenim područjima

Ministar poljoprivrede u posjeti opožarenim područjima

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u petak je sa pomoćnicom Davorkom Hajduković, predsjednikom uprave Hrvatskih šuma Ivanom Pavelićem i saborskim zastupnikom Mladenom Marelićem obišao opožarena područja te održao sastanak s predstavnicima LAG-a 5, načelnicima općina Smokvica i Orebić kao i predstavnicima udruga i poljoprivrednicima s opožarenih područja.

Tema je bila sanacija opožarenih područja EU sredstvima osiguranima kroz Program ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014-2020, podmjera 5.2.

Ministar je naglasio kako je ključno prijaviti se na objavljeni natječaj za dodjelu sredstava kroz podmjeru 5.2. i ne bojati se birokracije. Za štete čiji troškovi nisu prihvatljivi u okviru predstavljenje podmjere kao što su sanacija i obnova gospodarskih objekata koji nisu legalizirani ili nemaju riješene imovinsko-pravne odnose potrebno se organizirati lokalno, a Ministarstvo će nastojati izaći maksimalno u susret, shodno zakonskim i financijskim mogućnostima.

Na pitanje vinara hoće li biti moguće dobiti naknadu izgubljene vrijednosti poljoprivrednih proizvoda (izgorenih butelja vina i gubitak buduće proizvodnje) pomoćnica ministra Davorka Hajduković naglasila je kako je riječ o potpori za izgubljeni poljoprivredni potencijal a ne za gubitak prihoda zbog požara.

Na pitanje voditeljice LAG-a 5 mogu li se poljoprivrednici koji će registrirati svoj OPG oštećen požarom tek 01.09. ove godine aplicirati na podmjeru 5.2., rečeno je kako se mogu prijaviti svi OPG-ovi koji su oštećeni požarom ukoliko su zahtjev za registraciju i upis u Arkod predali prije požara. Predstavnici Ministarstva pozvali su svih koji se nalaze u specifičnoj situaciji (nemaju 1/1 vlasništvo ili zakup zemljišta koje je opožareno) da se jave Ministarstvu te da će se takvi slučajevi rješavati pojedinačno. Na pitanje mogu li se privatni šumoposjednici upisati u Upisnik šumoposjednika s posjedovnim listom kao jedinim dokazom o vlasništvu rečeno je da se prijave svi šumoposjednici bez obzira na rješene imovinsko-pravne odnose. Upisivanjem privatnih šumoposjednika u registar šumoposjednika ostvaruje se pravo na pokrivanje troška sanacije od strane Poljoprivredne savjetodavne službe a u budućnosti i na korištenje mjera iz Programa ruralnog razvoja namjenjenih gospodarenju šumama. Ministar je obećao zatražiti tumačenje Pravilnika o upisu u Upisnik šumoposjednika čl. 10. st. 2. (“Vlasništvo/posjed šume i šumskog zemljišta dokazuje se izvatkom iz zemljišnih knjiga, izvatkom iz katastra, pravomoćnom sudskom odlukom ili pravomoćnim rješenjem nadležnog tijela”).

Predsjednik uprave Hrvatskih šuma odgovarao je na brojna pitanja prisutnih vezanih za gospodarenje šumama na opožarenom području kao i zaprimao pisane molbe građana vezano za gospodarenje šumama u neposrednoj blizini naselja.

Prisutni se se zahvalili predstavnicima javnih tijela na dolasku te iskazali želju da se što brže i konstruktivnije pristupi sanaciji opožarenih područja. 

KALENDAR

SVE TEME
POVEZANE VIJESTI
Skip to content