Home » LAG5 inicirao prijavu projekta vrijednog 180.000 kn za djecu s poteškoćama u razvoju

LAG5 inicirao prijavu projekta vrijednog 180.000 kn za djecu s poteškoćama u razvoju

Udruga „Kap u moru“ 20. lipnja 2014. godine potpisala je ugovor s potpredsjednicom Vlade Republike Hrvatske i ministricom socijalne politike i mladih Milankom Opačić kojim je dodijeljeno 180.000 kn za financiranje projekta „Pomoćnici za djecu s teškoćama u razvoju predškolske dobi Korčula – Pelješac“.

Radi se o natječaju „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju organizacije civilnog društva“ za prijedloge trogodišnjih programa u razdoblju od 2014. do 2017. godine, koje je Ministarstvo raspisalo u veljači ove godine za udruge osoba s invaliditetom, udruge koje djeluju u korist osoba s invaliditetom i udruge koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću u području socijalne skrbi. Ovim ugovorom osigurana su sredstva za provedbu prve godine trogodišnjeg programa, a udruga „Kap u moru“ jedna je od 41 humanitarne udruge kojima je dodijeljeno ukupno 7.500.000 kn. Ministarstvo je dodijelilo financijsku potporu za 133 udruge u iznosu od ukupno 32.250.000 kn.
Izuzetno složen i zahtjevan program projekta započet je na inicijativu udruge LAG 5, a partneri udruzi „Kap u moru“ kao nositelju projekta bili su Centar za socijalnu skrb Korčula, Dječji vrtić „Anđeli čuvari“ – Korčula, Dječji vrtić „Korčula“, Dječji vrtić „Orebić“, Grad Korčula i Općina Orebić. Udruga „Kap u moru“ uz ovu financijsku potporu nastaviti će sa svojim aktivnostima po kojima je prepoznata – pružanje pomoći djeci s posebnim obrazovnim potrebama, te zapošljavanju pomoćnika u školama, a odsad i u vrtićima. Sredstvima koje je dobila udruga će zaposliti tri asistenta i voditelja projekta na pola radnoga vremena.
Cilj projekta je prevencija institucionalizacije i povećanje socijalnog uključivanja korisnika tako što će se djeci s teškoćama omogućiti  potrebna pomoć i skrb u vrtićima i kao rezultat toga djeca će ostvariti svoje pravo na obrazovanje. Istovremeno je cilj senzibilizirati javnost za potrebe djece s teškoćama.  Uključivanje djece s teškoćama predškolske dobi u rad redovnih vrtića zahtjeva posebnu pažnju, vrijeme, planiranje i obuku. Pomoćnici u vrtićima jedan su od preduvjeta kvalitetne, inkluzivne edukacije. Na ovaj način djeca iz odgojno-obrazovne skupine  u koje je uključeno dijete s teškoćama razvijaju senzibilitet za uočavanje i poštivanje različitosti, te razvijaju empatičnost, razumijevanje i prihvaćanje poteškoća.
Udruga “Kap u moru” djeluje već četvrtu godinu i osigurava djeci s teškoćama pomoćnike u nastavi, te im na taj način pokušava pružiti kvalitetno obrazovanje i uključivanje u društvo. Također je važno istaknuti kako na taj način zapošljava i veliki broj mladih nezaposlenih ljudi.  U protekloj školskoj godini Udruga je projektima osigurala financijska sredstva u vrijednosti od 342.500,000 kn.
Ovaj ugovor veliko je priznanje za dosadašnji trud i rad članica udruge koje svojim volontiranjem uvelike doprinose širenju socijalnih usluga na našem području upravo onima kojima je pomoć najpotrebnija, a to su  djeca s poteškoćama u razvoju.

 

KALENDAR

SVE TEME
POVEZANE VIJESTI
Skip to content