Home » LAG Lika u posjetu LAG-u 5

LAG Lika u posjetu LAG-u 5

U petak, 27. ožujka kolege iz LAG-a Lika došle su nam u posjet.

U Orebiću ih je dočekao dopredsjednik LAG-a 5 Tomislav Ančić i ugostio ih u domaćem ugostiteljskom obrtu gdje smo ih ponudili likerima našeg člana Natura Antunović. Voditelj LAG-a Lika Tomislav Kovačević oduševio se posebno likerom od morača i interesirao za turističku strukturu općine Orebić. U neformalnom okruženju razmijenili smo iskustva u provedbi LEADER-a, ali i komentirali ulogu turističke ponude u gospodarskom razvoju naših LAG-ova.

Posjetili smo i OPG Alda Štuk Kerševan poznat po proizvodnji mermelada, “Ljute Peliške”. S članicom upravnog odbora LAG-a 5 Aldom Štuk Kerševan u okruženju “peliškog đardina” razgovarali smo o smjerovima razvoja i specifičnosti provedbe LEADER pristupa u različitim sredinama, kako unutar Hrvatske, tako i unutar Europske unije.

U Korčuli predsjednik LAG-a 5 Vjeran Filippi proveo je kolege iz Like jednim od osnivačkih OPG-ova LAG-a 5, OPG-om Bire. Frano Milina Bire ugostio nas je u svojoj vinariji te proveo kroz cijeli proces proizvodnje autohtonog lumbarajskog vina – Grk. Gospodin Frano Milina naglasio je kako je temelj održivog agroturizma proizvodnja s čim su se svi prisutni složili. Predsjednik Filippi nadovezao se rekavši da je za razvoj agroturizma ali i autohtone lokalne proizvodnje ključan distribucijski lanac, odnosno stvaranje kratkih lanaca opskrbe.

U sljedećem programskom razdoblju upravo je kroz mjeru 16 Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020 planirana potpora za horizontalnu i vertikalnu suradnju među subjektima u lancu opskrbe, a radi uspostave i razvoja kratkih lanaca opskrbe i lokalnih tržišta kao i s tim povezane promotivne aktivnosti. Voditeljica Marija Roglić i voditelj LAG-a Lika Tomislav Kovačević u tom su duhu raspravljali i o potencijalnoj budućoj suradnji na kreiranju lokalnih opskrbnih lanaca, tzv. zeleno-plave magistrale.

KALENDAR

SVE TEME
POVEZANE VIJESTI
Skip to content