Home » LAG 5 ZAPOČEO S PROVEDBOM PROJEKTA AWASTER IZ PROGRAMA INTERREG ITALIJA – HRVATSKA

LAG 5 ZAPOČEO S PROVEDBOM PROJEKTA AWASTER IZ PROGRAMA INTERREG ITALIJA – HRVATSKA

Hrvatska proizvede oko šest milijuna tona otpada godišnje, što je oko 1,5 tone otpada po stanovniku. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji, nešto više od 50 tisuća tona proizvedenog otpada, u najvećoj mjeri dolazi od građevinskog sektora i kućanstava. Neplanskim i nepravilnim gospodarenjem otpadom te korištenjem starog, linearnog modela proizvodnje i potrošnje gdje se stvari bacaju odmah nakon upotrebe, uvelike negativno utječemo na naš okoliš, klimu i zdravlje svakog pojedinca. Sustav gospodarenja otpadom u Hrvatskoj se ponajviše oslanja na odlagališta, a problem odlaganja otpada najizraženiji je na otocima, posebno za vrijeme turističke sezone.

Kako bi osvijestili građane o opasnostima nepravilnog gospodarenja otpadom te potakli promjene u našem okruženju s vidljivim pozitivnim rezultatima, LAG 5 je s talijanskim i hrvatskim partnerima započeo provedbu projekta AWASTER ( Adopting Waste as a Resource), financiranog iz programa prekogranične suradnje “Interreg Italija-Hrvatska 2021.-2027.”. Projekt je usmjeren na rješavanje gorućeg pitanja proizvodnje otpada i njegovog štetnog utjecaja na okoliš i bioraznolikost u pograničnom području Italije i Hrvatske.

Promicanjem prijelaza na model kružnog gospodarstva, projekt ima za cilj minimizirati stvaranje otpada te promicati recikliranje i ponovnu uporabu otpada. Putem edukativnih tečajeva, radionica i inovativnih programa obuke, projekt je usmjeren kako na potrošače, s fokusom na mlade, tako i na gospodarski sektor kako bi unaprijedio znanje i prakse u gospodarenju otpadom. Provest će se zajedničke pilot akcije, uključujući akcije čišćenja te uspostavu malih EcoLabova za proizvodnju inovativnih proizvoda od plastičnog otpada, kao i organiziranje događaja bez otpada kako bi se prikazale najbolje prakse.

Početni sastanak projektnih partnera održao se 23. i 24. travnja u Labinu u sklopu Dana zelene i plave energetske tranzicije Istarske županije na lokaciji Sportskog centra Franko Mileta te u prostorijama Gradske knjižnice Labin.

Projekt AWASTER vrijedan je više od 1,5 milijuna eura, a vrijeme provedbe je 30 mjeseci. Projektni partneri su Istarska regionalna energetska agencija IRENA (glavni partner), Udruga Sunce iz Splita, talijanski LAG “VeGal”, konzultantska i investicijska tvrtka Sinloc iz Padove, Grad Casarano te LAG 5. Suradnja hrvatskih i talijanskih regija na provedbi projektnih aktivnosti pridonijet će boljem i uspješnijem rješavanju problema otpada u programskom području.

 

 

   

POVEZANE VIJESTI
Skip to content