Home » LAG 5 na VII. Parmenide konferenciji u sklopu pripreme “Tematske mreže za poljoprivredu bazirane na agrobiodiverzitetu”

LAG 5 na VII. Parmenide konferenciji u sklopu pripreme “Tematske mreže za poljoprivredu bazirane na agrobiodiverzitetu”

U sklopu pripremnog sastanka za izradu projektnog prijedloga "Creation of a thematic Network on High Nature Value Farming in Europe" od 17.-19. ožujka u Dubrovniku. LAG 5 pozvan je da prisustvuje na konferenciji na temu: "Common heritage and technologies: enhancement of heritage, a key to development".

Konferenciju je organizairala Međuakademska skupina za razvoj (The Inter-Academic Group for Development – GID), osnovana 2007. godine. Riječ je o međunarodnom udruženju koje okuplja 27 akademija znanosti mediteranskih zemalja. Koristeći znanja u službi razvoja, GID promovira jedan od UN-ovih Milenijskih ciljeva razvoja, i to: premošćivanje razlika između dosega znanosti i potreba sudionika.

Svake godine, Parmenides forum, kojeg organizira GID i jedna od institucija zemalja članica, a ove godine je to Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, okuplja vodeće znanstvenike, sudionike te kreatore strategija mediteranskih zemalja kako bi raspravljali o određenoj temi. U 2015. godini Forum je održan u Dubrovniku, u razdoblju od 17. do 19. ožujka 2015. godine, na temu: “Common heritage and technologies: enhancement of heritage, a key to development”.

Teme Foruma bile su:

  • prirodna baština: njezina vrijednost za razvoj
  • geološka i arheološka baština
  • zajednička baština i urbanizam

Dajući pristup dostupnom znanju i uspješnim pričama Forum je donio konkretne prijedloge vezane uz ekonomski razvoj, stvarenje radnih mjesta i strukovnog obrazovanja u zemljama na području Mediterana.

Vodeći svjetski znanstvenici, predsjednici i članovi akademija znanosti iz zemalja Mediterana, veleposlanica Republike Francuske u Republici Hrvatskoj, francuski veleposlanik zadužen za znanost, inovacije i tehnologiju, zamjenik glavnog tajnika Unije Mediterana, nekoliko bivših veleposlanika i ministara, kao i članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, hrvatske Vlade, Sabora i Sveučilišta samo su neki od sudionika ovog regionalnog događaja.

Na marginama sastanka voditeljica LAG 5 u suradnji s kolegama s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, prodekanicom za znanost Majom Fredotović i prof. Francoisom Lerinom s Instituta CHIEAM Montpellier dogovarala je okvire za Mediteransku tematsku mrežu koju će činiti Bugarska, Hrvatska, Francuska, Finska, Njemačka, Grčka, Irska, Portugal, Rumunjska, Španjolska, Švedska i Velika Britanija u cilju poboljšanja socioekonomske održivosti poljoprivrede bazirane na održavanju agobiodiverzitetu. Planirano trajanje projekta je 3 godine. Ukupna vrijednost projekta je 2,2 milijuna eura.

KALENDAR

SVE TEME
POVEZANE VIJESTI
Skip to content