Home » LAG 5 na TERRA MADRE BALKAN susretu u Dubrovniku!

LAG 5 na TERRA MADRE BALKAN susretu u Dubrovniku!

Sudjelovalo je preko 200 delegata iz 11 zemalja regije, uključujući poljoprivrednike, ribare, uzgajivače, proizvođače sireva, sveučilišne profesore, studente, kuhare i potrošače. Program manifestacije sadržavao je konferencije i okrugle stolove o očuvanju tradicijskih proizvoda, tradicijskom ribolovu u Jadranu, oznakama zemljopisnog podrijetla, ulozi mladih poljoprivrednika u prehrambenom sustavu, školskim programima prehrambene edukacije i plasmanu tradicijskih proizvoda kroz održive oblike turizma. Na tim konferencijama sudjelovali su predstavnci Europske komisije, FAO-a i Ministarstva poljoprivrede, a tradicijski proizvodi iz cijele regije bili su predstavljeni Tržnicom zemlje u Parku Gradac gdje su izloženi proizvodi zajednica hrane iz Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Grčke, Makedonije, Rumunjske, Srbije i Turske.

Zvijezda manifestacije bio je Carlo Petrini, osnivač i predsjednik Slow Fooda, najvećeg svjetskog pokreta za očuvanje tradicijske poljoprivrede i lokalnih gastronomija. Pokret je osnovan 1989. godine kao reakcija na širenje fast food kulture i brzog načina života, na nestanak lokalnih gastro tradicija i na sve manje zanimanje ljudi za podrijetlo i kvalitetu hrane koju jedu. Petrini se danas nalazi na čelu pokreta koji broji više od 100.000 članova u preko 150 zemalja svijeta i preko 2000 zajednica proizvođača koje se bave održivom poljoprivredom. Carlo Petrini je na trećim Terra Madre Balkan susretima u Dubrovniku gostovao 21. lipnja 2014. kada je govorio je o definiranju Terra Madre Balkan strategije očuvanja ugroženih prehrambenih proizvoda te je sudjelovao na okruglom stolu Održivi ruralni turizam i Terra Madre zajednice hrane. Konferencija i okrugli stol na programu su bili u subotu 21. lipnja, u amfitetatru kampusa Sveučilišta u Dubrovniku i na njoj su sudjelovali i predstavnici udruge LAG 5.

 

Inače, Terra Madre Balkan susrete organizirale su udruga Kinookus i Slow Food u okviru ESSEDRA europskog projekta koji sufinancira Europska komisija, a uz potporu Ministarstva poljoprivrede RH, Sveučilišta u Dubrovniku, Dubrovačko-neretvanske županije, DURA razvojne agencije Grada Dubrovnika, Regionalne razvojne agencije DUNEA i Grada Dubrovnika

POVEZANE VIJESTI
Skip to content