Home » LAG 5 FEST NA KORČULI

LAG 5 FEST NA KORČULI

Lokalna akcijska grupa „LAG 5“ po prvi put organizira LAG 5 FEST, sajam lokalnih i tradicijskih proizvoda, koji će se održati 31. svibnja na gradskoj tržnici Rotonda u Korčuli od 16 do 19 sati. Po prvi put održava se „LAG 5 FEST“ - Sajam lokalnih i tradicijskih proizvoda, na kojem će izlagati članovi LAG-a 5 i naši suradnici: pčelari, maslinari, vinari, obrtnici i drugi.

Ukupno petnaest izlagača predstaviti će svoje domaće proizvode i specijalitete: od vrhunskih vina s Korčule i Pelješca, meda, Korčulanskog maslinovog ulja, likera, domaćih džemova i marmelada, kokošjih jaja, do kreativnih ručnih uradaka kao što su torbe ili pak neke slatke delicije. Na ovogodišnjem sajmu sudjelovati će Jelena Marović iz Eko škoja – dobitnica Zlatne naranče iz 2016. za najbolji agroturizam u županiji. Izlagati će nagrađivani pčelar i maslinar Vlaho Komparak, kao i nedavno nagrađeni vinar iz Lumbarde, OPG Frane Cebalo, osvajač zlatne medalje na International Wine Challengu u Londonu. Iz Lumbarde će nam se pridružiti i mladi poljoprivrednik Roko Luka Šestanović s nizom svojih autentičnih proizvoda. Svoje proizvode predstaviti će i Sanja Protić iz Blata koja osim maslinovog ulja, proizvodi četiri vrste džema od limuna, gorke naranče, smokava i grožđa. Proizvodi još motar, suhe smokve, kantarionovo ulje, arancine, limuncine, ušećerene bademe, sapune od maslinovog ulja i blatsku lumbliju. Iz Vele Luke nam dolaze članovi Udruge maslinara, OPG Ranko Surjan, OPG Teo Grbin, OPG Žabica Petar i OPG Zlatko Bosnić, ponosni nosioci oznake Korčulansko maslinovo ulje. Ulje se dobiva od autohtonih korčulanskih sorti, a posebno je po svojoj pikantnosti i gorčini. Iskusna nepca znaju da su takvog okusa samo iznimno zdrava i bogata maslinova ulja. Osim ulja, predstaviti će i druge tradicijske proizvode iz vlastite proizvodnje. S Pelješca će nam se pridružiti mladi agronom koji se bavi maslinarstvom i stočarstvom Frano Mihlinić, koji će nam približiti specifičnosti maslinovog ulja s poluotoka Pelješca. Moći će se degustirati i kupiti Proizvodi Natura Antunović, autohtoni likere i rakije s poluotoka Pelješca koje su rezultat dugogodišnjeg strpljivog i napornog rada cijele obitelji Antunović. Od vinara s Pelješca pridružit će nam se mala vinarija Križ iz Prizdrine, jedini biodinamički proizvođač u našoj županiji. Vinarija Križ jedna je od članova Slow food udruženja proizvođača pelješkog varenika koji ćete imati prilike kušati na LAG 5 FESTU. Debitantski nastup OPG-a Marin Šale, koji se bavi ekološkim uzgojem kokoši Hrvatica, pasmine koja je nastala 1919. godine, a čija jaja imaju manje kolesterola, iznimno kvalitetni sadržaj koji ne gubi vitamine i ostalo termičkom obradom. Jaja su pogodna upravo za djecu i starije osobe, a moći ćete ih kupiti upravo na LAG 5 FESTU. Šećer na kraju, OPG Vedranka Katić poznata je po gastrodelikatesi koju je sama osmislila – Smokvun, koji se danas svrstava u kategoriju „raw fooda“. Radi se o smokvi u koju se dodaju i orašasti plodovi koji postoje u tamnoj i bijeloj čokoladi. Nema pečenja i nema dodavanih šećera. Ovaj proizvod ne možete kupiti u nekoj trgovini ili dućanu, ali možete na LAG 5 FESTU!

Kako bi saznali što najbolje nude proizvođači LAG 5 područja pozivamo Vas da nam se pridružite i okusite lokalne i tradicijske proizvode na LAG 5 FESTU i podržite lokalnu proizvodnju!

KALENDAR

SVE TEME
POVEZANE VIJESTI
Skip to content