Home » Korčulansko maslinovo ulje nosi EU oznaku izvornosti

Korčulansko maslinovo ulje nosi EU oznaku izvornosti

Nakon procedure na europskoj razini, objavom navedene Uredbe Komisije, naziv "Korčulansko maslinovo ulje" upisuje se u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. 

Proces zaštite naziva “Korčulansko maslinovo ulje” (ZOI) započeo je u lipnju 2013. godine, kada je Udruga maslinara Vela Luka podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake izvornosti naziva “Korčulansko maslinovo ulje”. Ministarstvo poljoprivrede je u svibnju 2015. donijelo Rješenje o prijelaznoj nacionalnoj zaštiti čime je naziv “Korčulansko masinovo ulje” postao zaštićen u Republici Hrvatskoj. U lipnju 2015. godine Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake izvornosti “Korčulansko maslinovo ulje” na razini Europske unije. 

“Korčulansko maslinovo ulje” je ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva izravno iz ploda maslina autohtonih sorti Lastovke i Drobnice, pojedinačno ili u kombinaciji, u najmanjem udjelu od 80%. Na posebnost “Korčulanskog maslinovog ulja” utjecali su specifični pedo-klimatski uvjeti otoka Korčule te utjecaj čovjeka. Kako bi kultivirali brdovite i krševite terene otoka Korčule lokalni su ih stanovnici pretvorili u terasasta tla ograđena suhozidima na kojima se uzgajaju nasadi maslina, prvenstveno sorti Lastovke i Drobnice. Vrlo visoke dnevne temperature s vrlo velikim brojem sunčanih sati na otoku Korčuli pogoduju uzgoju i rastu maslina,a posebno navedenim sortama koje su izuzetno otporne na sušu te specifično dugom periodu berbe od listopada do početka veljače. 

Posebnost “Korčulanskog maslinovog ulja” ističe se mirisom po zelenom plodu i lišću masline, te okusom ujednačene srednje do intenzivne gorčine i pikantnosti što je posljedica većeg udjela ukupnih fenola koji su odgovorni za senzorska svojstva, odnosno gorčinu i pikantnost. Područje proizvodnje “Korčulanskog maslinovog ulja” obuhvaća cijeli otok Korčulu, a danas se uzgojem maslina i proizvodnjom maslinovog ulja na otoku bavi oko 1000 poljoprivrednih gospodarstava i 10 uljara te maslinarstvo predstavlja važnu gospodarsku djelatnost Korčule. 

 Izvor: www.mps.hr 

KALENDAR

SVE TEME
POVEZANE VIJESTI
Skip to content