Home » Inovacijama mijenjamo svijet na bolje – razmišljaj, stvaraj i živi održivo

Inovacijama mijenjamo svijet na bolje – razmišljaj, stvaraj i živi održivo

Ured zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca poziva učenike srednjih škola i studente visokog obrazovanja u RH da sudjeluju u nagradnom natječaju i osmisle projekt koji će u praksi primjenjivati načela održivog razvoja i cirkularne ekonomije. Po dva tima iz svake kategorije bit će nagrađeno putovanjem u Bruxelles ili Strasbourg. Prijave su otvorene do 10. svibnja 2015. godine.

Sudjelovati je moguće u timu od minimalno troje do maksimalno petero članova. Učenici u svom timu moraju imati mentora (profesor obrazovne ustanove koju članovi tima pohađaju), dok studenti nisu obvezni u svom timu imati mentora, već samo voditelja tima kojega biraju između sebe.

Održivi razvoj podrazumijeva, prije svega, pametno gospodarenje resursima. Postojeći linearni model ekonomije koje se temelji na principu “uzmi-iskoristi-baci” nije održiv. Neminovno će uzrokovati iscrpljenje resursa na Zemlji i akumuliranje otpada te ugroziti opstanak našeg planeta. Cirkularna ekonomija proizvodima na inovativan način produljuje vijek trajanja i daje im novu namjenu što u konačnici dovodi do smanjenja otpada.

Sudionici natječaja “Inovacijama mijenjamo svijet na bolje – razmišljaj, stvaraj i živi održivo!” pozvani su da osmisle projekt koji će u prksi primjenjivati načela održivog razvoja i cirkularne ekonomije.

Sudionici se mogu natjecati u tri kategorije:

  1. KREATIVNOST – osmisliti projekt u pisanom i/ili audiovizualnom obliku koji će na edukativan način popularizirati načela održivog razvoja i/ili cirkularne ekonomije (video uradak, spot, kratka priča, strip, brošura i sl.)
  2. INOVACIJA – osmisliti aplikaciju za sustav Android koji će potaknuti primjenu načela održivog razvoja i/ili cirkularne ekonomije (ušteda energije i resursa, učinkovito razvrstavanje otpada i sl.)
  3. DIZAJN – osmisliti eko dizajn u svrhu prenamjene i produljenja vijeka trajanja proizvoda

Za sudjelovanje u Natječaju potrebno je u vremenskom roku od 15. travnja do 10. svibnja 2015. godine dostaviti projektni rad putem elektroničke pošte na office-MEP@davor-skrlec.eu s naznakom “Prijava na nagradni natječaj”.

Po svakoj kategoriji bit će odabrano pet timova koji će kao finalisti biti objavljeni na web stranici www.davor-skrlec.eu najkasnije do 15. svibnja 2015. godine. Na temelju najviše prikupljenih glasova javnosti i ocjene stručne komisije, pobjednici će biti proglašeni putem iste web stranice 15. lipnja 2015. godine.

Po dva tima iz svake kategorije bit će nagrađeno putovanjem u Bruxelles ili Strasbourg gdje će imati priliku posjetiti Europski parlament i ostale institucije Europske unije prema raspoloživosti, s pokrivenim troškovima puta i smještaja. Svoj projekt će prezentirati klubu zastupnika Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu i Europskoj zelenoj stranci (EGP).

Više o natječaju saznajte ovdje

KALENDAR

SVE TEME
POVEZANE VIJESTI
Skip to content