Jadransko i europsko ruralno područje bogato je različitim okusima, tradicijom i kulturnim nasljeđem koji povezuju zajednice i regije bez obzira na granice. Upravo na tim vrijednostima temelji se novi transnacionalni projekt suradnje europskih LAG-ova „Food without borders: meeting each other through flavours“, koji okuplja partnere iz devet europskih zemalja.
OPIS PROJEKTA
Projekt „Food without borders: meeting each other through flavours“ financira se putem Lokalne razvojne strategije LAG-a 5 kroz intervenciju 77.06. „Potpora LEADER (CLLD) pristupu“ iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027. Projekt je odobren od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju 3. listopada 2025. godine, temeljem Sporazuma o suradnji 10 europskih partnera (29. listopada 2024.) i Sporazuma o partnerstvu LAG-a 5 i LAG-a Međimurski doli i bregi (16. lipnja 2025.). Ukupno dodijeljeni iznos javne potpore za hrvatske partnere iznosi 109.205,72 EUR, od čega je 64.205,72 EUR namijenjeno za provedbu aktivnosti LAG-a 5. Projekt traje 24 mjeseca, od 1. rujna 2025. do 31. kolovoza 2027. godine, a u tom razdoblju partneri će provoditi aktivnosti, razmjenjivati iskustva i raditi na održivosti projektnih rezultata.
CILJ PROJEKTA
Cilj projekta je umrežavanje i suradnja dionika partnerskih LAG-ova u svrhu edukacije, razmjene znanja i jačanja kapaciteta u eno-gastro području kao i promocije autohtonih proizvoda i gastro-kulturnog nasljeđa kroz organizaciju susreta malih proizvođača, povećanje njihove vidljivosti na međunarodnoj razini i povezivanje s turističkim sektorom. Kroz zajednički rad projektni partneri će razvijati lokalna gospodarstva u području očuvanja kulturne i gastronomske baštine, održivosti okoliša te jačanja kratkih opskrbnih lanaca u svrhu promicanja iskustvenog turizma i desezonalizacije u regiji u kojoj djeluju.
PARTNERI NA PROJEKTU
Projekt je osmislio LAG La Cittadella del Sapere iz pokrajine Basilicata (Italija), koji je ujedno i glavni partner. Projekt okuplja tim od 10 partnera iz devet europskih zemalja: Portugal, Irska, Slovenija, Estonija, Latvija, Češka, Rumunjska, Italija i Hrvatska.
Partneri na projektu su:
-
LAG La Cittadella del Sapere (Italija, glavni partner)
-
LAG Prlekija (Slovenija)
-
Waterford Area Partnership CLG (Irska)
-
LAG Associação In Loco (Portugal)
-
LAG Dobele District Rural Partnership (Latvija)
-
LAG MVC (Rumunjska)
-
ARDE – Associação Regional para o Desenvolvimento (Azori, Portugal)
-
FLAG La Cittadella del Sapere (Italija)
-
LAG Međimurski doli i bregi (Hrvatska)
-
LAG 5 (Hrvatska, nacionalni koordinator projekta)
PROJEKTNE AKTIVNOSTI
Projekt uključuje provedbu edukativnih radionica o tradicionalnoj i održivoj prehrani, produkciju filma o gastronomskom i kulturnom nasljeđu otoka Lastova, organizaciju LAG 5 festivala „Food without borders“ u Korčuli te izradu i tisak Pelješke kuharice na hrvatskom i engleskom jeziku. Tijekom trajanja projekta partneri će surađivati na promociji autohtonih proizvoda, jačanju kapaciteta lokalnih proizvođača te očuvanju i unapređenju gastronomske i kulturne baštine regije.
VODITELJICA PROJEKTA
Voditeljica projekta je stručna suradnica LAG-a 5, Marijeta Čalić.