Lokalna akcijska grupa LAG 5

U obilježavanju Međunarodnog dana volontera sudjelovao i LAG 5

Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca organizira niz manifestacija u koje se uključuju organizacije i volonteri s ciljem proslave zajedničkih doprinosa za unapređenje kvalitete života u svojim zajednicama. Po prvi put u Korčuli ove godine obilježen je Međunarodni dan volontera, prošlog petka 05. prosinca, na kojem je sudjelovao i LAG 5.

U organizaciji Centra civilnog društva u Korčuli održano je neformalno druženje na temu Međunarodnog dana volontera. Centar civilnog društva projekt je kojeg financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa "Zajedno za bolje".

Putem skypa javila se Dijana Šabić voditeljica Lokalnog volonterskog centra Brač, te prisutnima pojasnila kako je pokrenut prvi volonterski centar na otocima, čime se trenutno bave, te koje su njihove aktivnosti i planovi u budućnosti.

Druženju je uživo prisustvovala Marija Roglić, voditeljica stručne službe LAG-a 5, koja je ovom prilikom izložila koncept rada i koordiniranja dvanaest volontera udruge LAG 5. Volonteri udruge LAG 5 imaju potpisan ugovor o volontiranju koji je uređen Pravilnikom o volontiranju, te na svoj zahtjev mogu dobiti Potvrdu o stečenim kompetencijama tijekom volontiranja.

Nakon izlaganje Marije Roglić, telefonski se javila Anja Marković, voditeljica nadležnog Volonterskog centra Dubrovnik. Volonterski centar Dubrovnik jedan je od programa Udruge za razvoj civilnog društva Bonsai koji je pokrenut 2010. godine. Anja Marković ispričala je priču o festivalu Treće uho Dubrovnik - volonterski projekt kojem je cilj razvoj kvalitetnih sadržaja koji služe edukaciji i općem dobru zajednice. Festival nudi niz događaja kulturnog, duhovnog i umjetničkog karaktera čiji cilj je promicanje tolerancije, razumijevanje različitosti, te obogaćivanje kulturne ponude Dubrovnika. Cilj festivala je približiti udaljene kulture i na taj način obogaćivati vlastitu, otvoriti se novim iskustvima i znanjima, te uspostavljati veze koje rezultiraju novim stvaranjem i trajnim procesima razmjene. Ovogodišnji festival Treće uho održao se u studenom, tema je bila Kanada.

Nakon toga uslijedile su rasprave i izlaganja volontera Centra civilnog društva među kojima su i predstavnici Udruge za zaštitu životnja Korčula, udruge "Kap u moru", Korčulanskog plivačkog kluba, LAG-a 5 i drugi. Unatoč vremenskim neprilikama koje su uzrokovale tehničke probleme, susret je uspješno priveden kraju.

Logo I