Lokalna akcijska grupa LAG 5

Via Dinarica – put koji prirodno povezuje

U zgradi Europskog parlamenta u Bruxellesu je pod pokroviteljstvom hrvatskog euro-zastupnika Davora Škrleca 19. lipnja 2017. otvorena izložba pod nazivom „Via Dinarica – put koji prirodno povezuje“.

Više...

Pajasen osvaja Hrvatsku

Projekt Pajasen - informacija

Ekološka udruga "Mala Sirena" u suradnji s partnerskim organizacijama a uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Općine Ston, provodi projekt:

„Analiza pojave pajasena na Pelješcu i prijedlog načina uklanjanja kroz edukaciju lokalnih zajednica“

Stablo pajasen (Alianthus altissima), na Pelješcu poznat kao smrdeljak, jablan, orašina, jedna je od najopasnijih invazivnih drvenastih biljaka u svijetu. Prisutan je diljem Hrvatske, može ga se uočiti duž cijele jadranske magistrale i na otocima, a posljednjih godina sve značajnije je prisutan i na Pelješcu. To je razgranato, brzorastuće, listopadno drvo koje naraste do 30 - 35 m. Iznimno je prilagođen za iskorištavanje novih staništa, ima brzu stopu rasta, brzo se prilagodi novom okruženju te ima veliku količinu sjemenki. Širi se i nespolno širenjem korijenovih izbojaka. Zbog izrazito negativnog utjecaja na bioraznolikost, a time i na poljoprivredu, turizam i druge djelatnosti, potrebno je uspostaviti sustav za praćenje ove invazivne vrste i njenog učinkovitog uklanjanja.

Više...

Otvorena prva kušaonica maslinovoga ulja na otoku Korčuli

OPG Ranko Surjan nedavno je u Veloj Luci registrirao i otvorio prvu kušonicu maslinovog ulja na otoku Korčuli. Surjan je sredstva u iznosu od 15.000 eura realizirao na prvom natječaju za podmjeru 6.3.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava" uz tehničku pomoć LAG-a 5, te ih utrošio za uređenje objekta za kušanje i prodaju maslinovog ulja.

Više...

Logo I