Lokalna akcijska grupa LAG 5

Predavanje ZERO WASTE (koncept bez otpada)

Svjetski poznata osnivačica koncepta "ZERO WASTE" (koncept bez otpada), stručnjakinja Bea Johnson održat će predavanje u subotu 30. lipnja 2018. godine s početkom u 18:00 sati u amfiteatru na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku (Branitelja Dubrovnika 41).

U sklopu svoje svjetske turneje, po prvi puta dolazi u Hrvatsku, u Dubrovnik te će u organizaciji Grada Dubrovnika uz podršku Regionalne razvojne agencije Dubrovačko-neretvanske županije - DUNEA, održati inspirativno predavanje o svakodnevnim životnim navikama  koje ne stvaraju otpad te predstaviti koncept 5R (Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot) kojim svaki pojedinac može doprinijeti smanjenju stvaranja otpada.

Svojoj brojnoj publici, kroz jednostavne trikove i savjete, približava na prvu vrlo zahtijevan i rigorozan, ali zapravo vrlo jednostavan način života s nula otpada, "Zero waste" predstavlja filozofiju oponašanja prirode koja ne poznaje smeće, sve se reciklira u kružnom toku materije i energije. Uključuje ponovnu upotrebu predmeta, minimaliziranje smeća koje proizvodimo te recikliranje otpada. "Zero waste" ne znači da kao društvo više ne proizvodimo otpad, jer to na žalost nije moguće, već da naučimo odgovorno upravljati resursima.

Od pojedinaca se očekuje osoban angažman u svrhu stjecanja svijesti o potrebi razumnog postupanja s otpadom kao resursom, gdje se poboljšava općenito kvaliteta života društva u cjelini, živeći prema "Zero waste" principima, na način da prioritet postaju iskustva i doživljaji, ne stvari, fokus osobe prestaje biti posjedovanje, razvija se kreativnost kod pronalaženja rješenja za izbjegavanje otpada, dolazi do uštede novca: bezrazložna kupovina je minimalizirana ili svedena na nulu, posjedujemo životni koncept koji je lako prenijeti djeci, o važnosti kvalitete života, ne kvantitete stvari.

Gospodarenje otpadom na ekološki način počiva na mjerama kojima se prvo maksimalno smanjiti količina proizvodnje otpada, potom se nastoji maksimalno upotrijebiti / reciklirati otpad koji je ipak nastao, a tek na kraju ono što se nikako nije moglo ni spriječiti, ni upotrijebiti, obrađuje / odlaže na okolišno najmanje škodljiv način. Promatrano organizacijski i tehnološki, odložiti otpad je mnogo jednostavnije nego uspostaviti kulturu i sustav okolišno prihvatljivije proizvodnje i proizvoda. Ekološki ispravan pristup bi bilo direktno uključivanje proizvođača otpada na sudjelovanje u njegovu zbrinjavanju, dakle uključuje kreatora problema u njegovo ponašanje.                                                                                                                                                                                                                                      

Više informacija o predavačici, događaju i "Zero waste" konceptu možete pronaći na sljedećim linkovima:

https://www.facebook.com/events/462110980892602/

 

 

Logo I