Lokalna akcijska grupa LAG 5

Održana početna konferencija projekata Uči dalje! i Oblak znanja za otok mogućnosti

Početna konferencija projekata „Uči dalje!“ i „Oblak znanja za otok mogućnosti“, koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda, operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.–2020. i na čijem provođenju LAG 5 je partner, održana je 24. listopada 2019. u Veloj Luci u hotelu Jadran.

Nakon pozdravnog govora i dobrodošlice načelnice Općine Vela Luka Katarine Gugić, projekte su predstavile njihove inicijatorice i voditeljice, Katica Smojver u ime tvrtke Katus d.o.o. i Ivana Cetinić u ime udruge Novi otok.

Ivana Cetinić predstavila je projekt „Uči dalje!“ namijenjen osposobljavanju nezaposlenih mladih s otoka Korčule za poduzetništvo u kulturi, s naglaskom na stjecanje znanja i razvoj ideja koje će im olakšati zapošljavanje ili pokretanje vlastitog posla. Projekt se u cijelosti financira iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 805.852,96 kuna, s rokom provedbe do 26.3.2021.

Prisutnima su se također obratile partnerice na projekcu – predstavnica Sveučilišta u Dubrovniku Marijana Milatić, te Sanja Grbin u ime Lokalne akcijske grupe „LAG 5“, predstavivši djelatnosti svojih institucija i organizacija, te aktivnosti na kojima će biti uključeni.

Cilj projekta „Uči dalje!“ je educiranje 42 mlade osobe (do 29 godina života) koje aktivno traže posao kako bi usvojili nova znanja i vještine za razvoj svojih poduzetničkih ideja. Realizirat će se kroz niz dvodnevnih edukativnih radionica na temu organizacije kulturnog događaja, inovativnih metoda organizacije događaja i poduzetništva u kulturi. Polaznici će naučiti kako osmišljavati i realizirati projektne ideje, izraditi poslovni plan uz mentorsku podršku za start up fazu poslovanja, te osnove projektnog financiranja iz nacionalnih i EU fondova. Kroz jednodnevne kreativne radionice dizajniranja motiva i logotipa, osnova tehnika krojenja, oslikavanja stakla i keramike, decoupage tehnike, rezbarenja drva, te izrade nakita, osmišljavat će inovativna dizajnerska rješenja bazirana na lokalnim motivima i njihovu primjenu u različitim tehnikama i medijima. Radionica osnova izrade web i mobilnih aplikacija imat će za zadatak izradu jednostavne aplikacije kulturnog portala otoka Korčule. Sveukupno će se organizirati 13 radionica, 5 dvodnevnih i 8 jednodnevnih, za 10 ili 20 polaznika, ovisno o tipu radionice.

Katica Smojver predstavila je ciljeve i aktivnosti drugog projekta „Oblak znanja za otok mogućnosti“, pri tom se osvrnivši na povijest dosadašnje suradnje s lokalnom zajednicom i akterima civilnog društva, naglasivši značaj oba projekta za razvoj otočne zajednice, od financijskog do socijalnog. „Oblak znanja za otok mogućnosti“ financiran je u ukupnom iznosu od 824.525,06 kn sredstvima iz Europskog socijalnog fonda za provedbu do 26.3.2021. Namijenjen je educiranju nezaposlenih osoba pripadnika ranjivih skupina s otoka Korčule koji aktivno traže posao za stjecanje tržišno potrebnih kompetencija te uključivanju učenika korčulanskih srednjih škola s ciljem rane intervencije za njihovo profesionalno usmjeravanje. Gospođa Smojver najavila je online edukacijsku platformu kroz „e-kutak“ u Veloj Luci putem kojeg će se omogućiti kontinuirano učenje polaznicima ali i svim otočanima zainteresiranim za cjeloživotno obrazovanje.

Cilj ovoga projeka je educiranje 41 nezaposlene osobe, pripadnika ranjivih skupina (mladih, dugotrajno nezaposlenih, žena, starijh od 50 godina, hrvatskih branitelja, članova obitelji stradalnika te djece dragovoljaca Domovinskog rata, djece hrvatskih ratnih vojnih invalida, osoba s invaditetom, nacionalnih manjina te pripadnika ostalih ranjivih skupina). Radi njihovog lakšeg uključivanja u tržište rada omogućit će im se pohađanje programa osposobljavanja, prekvalifikacije i usavršavanja za jednostavne poslove trenutno najtraženijih zanimanja: kuhar (16 osoba), slastičar (7 osoba), njegovatelj starijih i nemoćnih (4 osobe), recepcioner (7 osoba) i sobar (7 osoba). Projektom je također predviđeno uključivanje 30 srednjoškolaca radi rane intervencije i profesionalnog usmjeravanja prilagođenog stvarnom stanju na tržištu, s namjerom njihove kvalitetne pripreme za skori ulazak na tržište rada. U školama će se organizirati 5 fokus grupa za po 6 učenika sa svrhom utvrđivanja interesa i razine informiranosti o tržišno vrijednim kompetencijama.

Oba projekta usmjerena su prema osiguravanju zapošljavanja i prilagodbi obrazovanja potrebama gospodarstva, dobivanju potrebne kvalificirane radne snage i smanjenju iseljavanja s otoka, te promicanju cjeloživotnog učenja.

Logo I