Lokalna akcijska grupa LAG 5

Poduzetničkim bootcampom započeo tromjesečni program mentoriranja

Poduzetnički bootcamp za bolju budućnost mladih Korčulana „Korkyra Futura“ održan je u Korčuli 13. i 14. ožujka 2020. u sklopu projekta „Uči dalje!“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda, operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“, koji provode udruga Novi otok u partnerstvu s LAG-om 5 i Sveučilištem u Dubrovniku.

Na dvodnevnoj bootcamp edukaciji sudjelovalo je dvadeset pretežno nezaposlenih mladih osoba s otoka Korčule, koji su prolazili sadržaje i usvajali znanja od formiranja poduzetničke ideje (prema vlastitim primjerima i željama) do njene materijalizacije u poslovnom planu nužnom za pokretanje vlastitog posla. Edukaciju je vodio šesteročlani tim iskusnih stručnjaka u poslovnom planiranju koji su polaznike podijelili u grupe prema iskazanim interesima za poduzetničku aktivnost, u širokom rasponu od područja kulture za mlade, razvoja socijalnih usluga za ranjive društvene skupine, pokretanja proizvodnje za rad sa specifčnim materijalima i dizajnom, organizacije posebnih događaja i inovativnih turističkih ponuda, do ekološke poljoprivrede i uvođenja novih materijala i tehnologija. Polaznici su upućeni u detalje i eventualne zamke na koje trebaju računati prilikom izrade poslovnog plana, također su im iscrpno predstavljene mogućnosti financiranja koje će im biti na raspolaganju tijekom 2020. godine bez obzira radi li se o malom poduzetništvu, poticajima za samozapošljavanje ili nacionalnim i europskim fondovima u rasponu od ruralnog razvoja do socijalnog uključivanja i dobrog upravljanja. Također su vježbali formu kratkoga „pitcha“ – kako što uspješnije prezentirati poduzetničku ideju i zainteresirati potencijalnog ulagača, finacijera ili kupca. Bootcamp je zaključen dodjelom diploma svim učesnicima.

Iznimna korist poduzetničkog bootcampa „Korkyra Futura“ je što će mladi nezaposleni polaznici kroz oformljene radne timove prema tematskim područjima, nastaviti raditi tijekom tromjesečnog razdoblja na izradi poslovnih planova, a pod kontinuiranim mentorskim vodstvom i stalnom komunikacijom sa bootcamp trenerima. U procesu koji bi trebao uroditi konkretnim dokumentima koje su naposljetku obavezni izraditi i imati ukoliko namjeravaju pokrenuti vlastiti posao.

Poduzetnički bootcamp za Korčulu budućnosti dio je projekta „Uči dalje!“ koji se provodi s ciljem osposobljavanja nezaposlenih mladih osoba s otoka Korčule za lakše zapošljavanje ili ulazak u poduzetništvo i samozapošljavanje. Projekt je financiran u ukupnom iznosu od 805.852,96 kn sredstvima Europskog socijalnog fonda, s rokom provedbe do 26.3.2021.

Logo I