Lokalna akcijska grupa LAG 5

Održan drugi projektni sastanak projekta PRISMI

U Zagrebu, 11. i 12.7.2017.godine, u hotelu International, održan je drugi projektni sastanak projekta PRISMI - Promoviranje integracije OIE za Pametne Mediteranske Otoke.

U projektu sudjeluje 7 partnera i 7 pridruženih partnera iz 5 zemalja: Cipra, Grčke, Hrvatske, Italije i Malte. Hrvatski predstavnici su Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (FSB) te pridruženi partneri Splitsko-dalmatinska županija i LAG 5.

Projekt vrijedan 4,5 milijuna kuna sufinanciran je 85% iz Europskog programa za međunarodnu suradnju na području Mediterana “Interreg MED Programme 2014-2020”. Vodeći partner na projektu je Sveučilište Sapienza iz Rima.

Projekt PRISMI ima za cilj rješavanje energetskih problema koji karakteriziraju mediteranske otoke u smislu troškova, sigurnost, upravljanja potrošnjom energije i visoke ovisnosti o fosilnim gorivima.

Projekt će podržati tranziciju mediteranskih otoka prema neovisnim, čistim, sigurnim energetskim sustavima s niskom emisijom ugljika kroz razvoj integriranog transnacionalnog pristupa za procjenu potencijala i iskorištavanje obnovljivih izvora energije. Takav model će se razvijati kroz fazu istraživanja, okupljajući akademsku zajednicu, javne ustanove i lokalne zajednice iz pet ciljanih područja Italije, Cipra, Hrvatske, Grčke i Malte.

Logo I