Lokalna akcijska grupa LAG 5

Bee Friends - Poljska i Hrvatska

U razdoblju od 12. - 14. travnja 2019. godine na poluotoku Pelješcu i otoku Korčuli održat će se susret poljskih i hrvatskih pčelara u sklopu transnacionalnog projekta „Bee Friends“. Projekt je nastao u suradnji Lokalnih akcijskih grupa (LAG-ova) „LAG-a 5“, LAG-a „Moslavina“ kao nacionalnog koordinatora projekta, te dva poljska LAG-a iz pokrajine Donja Šleska - LGD Ziemia Pszczyńska i LGD Żywiecki Raj“.

Cilj projekta je jačanje pčelarskog sektora na područjima partnerskih LAG-ova. U sklopu studijskog putovanja pedeset i pet poljskih te dvadeset i pet moslavačkih pčelara posjetit će kolege iz udruge „Vrijesak Pelješac“, uz sudjelovanje na pokaznim radionicama. Završna konferencija projekta odvijat će se u petak 12. travnja 2019. godine u dvorani općine Orebić s početkom u 16:30 sati. U sklopu konferencije predviđena su dva predavanja na kojima će se obrađivati tematika nacionalnih i europskih regulativa vezanih za uvoz i izvoz pčela i pčelinjih proizvoda, te nadograditi buduća suradnja hrvatskih i poljskih pčelarskih udruga. Predavanja su otvorena za svu zainteresiranu javnost, ljubitelje pčela i pčelarstva.

Organizaciju susreta na području LAG-a 5 podržale su Općina Orebić, Općina Ston i Grad Korčula te turističke zajednice Grada Korčule, Orebića i Stona. Projekt „Bee Friends“ sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Mjera 19. LEADER, Podmjera 19.3. „Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a“.

Logo I