Održana edukacija o poduzetništvu u kulturi za nezaposlene mlade otočane

Radionica „Poduzetništvo u kulturi“ održavala se od 2. - 3. ožujka 2020. u Korčuli, s čime je započeo edukacijski ciklus radionica u sklopu projekta „Uči dalje!“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda, operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“, a koji provodi udruga Novi otok u partnerstvu s LAG-om 5 i Sveučilištem u Dubrovniku.

Dvodnevna edukacija održana je pod vodstvom kulturne poduzetnice i stručnjakinje Nore Krstulović, te su na njoj sudjelovali, uz mlade nezaposlene osobe s otoka Korčule (ciljana skupina projekta), predstavnici kulturnih organizacija i pojedinci koji djeluju u kulturi, iskazavši pritom veliki interes i potebu za usavršavanjem u području poduzetništva u kulturi.

Radionica je krenula od pitanja definiranja poduzetništva u kulturi. Kroz pojmove ekonomske znanosti i na praktičnim primjerima analizirane su i diskutirane sljedeće točke: kulturni proizvod je proizvod koji to nije (analiza tvrdnje), karakteristike odnosa između ulaznog troška i povrata investicije u kulturi, rok trajanja kulturnog proizvoda, zašto se može reći da zakon ponude i potražnje vrijedi za sve proizvode osim za kulturni te zašto feel bad property i nobody knows property vrijede za kulturne ali ne i za ostale proizvode. Potom o tipovima vještina potrebnim za stvaranje kulturnog proizvoda, pitanju održivosti poslovnog modela u djelatnosti kulture, pitanju uspjeha odnosno neuspjeha u odnosu na izbor kanala distribucije, razlikovanju povrata od investicije, mjerilima isplativosti kulturnog proizvoda, te konačno zašto u kulturi govorimo o zajednici i publici umjesto o potrošaču - konzumentu. Drugoga dana radionice analizirane su mogućnosti financiranja - javnog i komercijalnog, donacijama i sponzorstvima kao trećim modelom, te crowfundingom kao modelom s velikim potencijalom. S polaznicima su se razmatrale tehnike pripreme odnosno prezentacije "kulturnog proizvoda" potencijalnim financijerima, kao i načini izgrađivanja zajednice korisnika. Poseban fokus je stavljen na primjere dobre prakse.

U sklopu projekta „Uči dalje!“ organizirat će se i drugi ciklus edukativnih radionica na temu poduzetništva u kulturi, s ciljem osposobljavanja nezaposlenih mladih osoba s otoka Korčule za lakše zapošljavanje ili ulazak u poduzetništvo i samozapošljavanje. Rok provedbe projekta je 26.3.2021., koji je financiran u ukupnom iznosu od 805.852,96 kn sredstvima Europskog socijalnog fonda.