LAG 5 na konstituirajućoj sjednici otočnog partnerstva za izradu Teritorijalne strategije razvoja otoka

U Orebiću je 30. siječnja 2023. godine održana konstituirajuća sjednica radne skupine otočnog partnerstva za izradu dopune Plana razvoja Dubrovačko-neretvanske županije do 2027. - Teritorijalne strategije razvoja otoka.

Lokalna akcijska grupa “LAG 5” sudjelovala je na ovoj sjednici kao članica radne skupine za izradu strategije, a na poziv župana Nikole Dobroslavića.

Radna skupina broji 39 članova, a uz predstavnike Županije, sačinjavaju je predstavnici jednica lokalnih samouprava s otoka i poluotoka Pelješca te Grada Dubrovnika, predstavnici gospodarstvenika, sveučilišta, gospodarske i obrtničke komore, sportskih i kulturnih udruga, kao i lokalnih akcijskih grupa. U ime LAG-a 5 sudjelovala je voditeljica Katarina Slejko.

Sukladno Zakonu o otocima, obalno-otočne županije kroz izradu teritorijalne strategije provode participativni pristup u rješavanju lokalnih problema u kojem proces vode otočni dionici. Na taj način izravno utječu na kreiranje smjerova razvoja za otoke čime ujedno jačaju društvenu koheziju i kapacitete za strateško planiranje i provedbu projekata unutar otočne zajednice. Kroz izradu strategija odgovara se na mnoge specifične izazove otoka identificiranjem ključnih područja djelovanja te otvaranjem mogućnosti za provedbu ciljanih intervencija i rješavanje lokalnih potreba.

Na sjednici je jednoglasno za predsjednika skupine otočnog partnerstva za izradu Teritorijalne strategije razvoja otoka izabran zamjenik župana Joško Cebalo, a za potpredsjednicu ravnateljica Zavoda za prostorno planiranje DNŽ Marina Oreb.