INFO DAN o EU fondovima u održan u Orebiću

Ovaj bogati tjedan nastavili smo s INFO DANOM o EU fondovima, besplatnim savjetovanjem za ruralna područja sa usporedbom vrlo uspješnih primjera iz Poljske. Info dan se održao 05. studenog 2014. godine, u srijedu, s početkom u 09:00 h u dvorani Općine Orebić. Posjet Info  danu je bio besplatan, a pozivi su bili upućeni svim sektorima, javnoj i lokalnoj samoupravi, poduzetništvu, udrugama i privatnim osobama. LAG 5 sudjelovao je u organizaciji ovog događaja. 

 

Predavači su bili Krešimir Budiša, direktor UHY Savjetovanja d.o.o., Inge Jelavić, direktorica Scale d.o.o. i Boris Pekić, jedan od voditelja projekta B4 u Hrvatskoj. 

Krešimir je ključni stručnjak društva UHY SAVJETOVANJE, te posjeduje višegodišnje iskustvo pripreme projekata, kontrolinga, financijskog savjetovanja i revizije EU projekata uz dodatnu specijalizaciju u području razvoja poslovanja, povezivanja međunarodnih partnera kroz UHY mrežu i B4 grupu. U svom izlaganju istaknuo je prilike za financiranje projekata kroz strukturne i kohezijske fondovi EU što je posjetiteljima bilo vrlo zanimljivo. 
 
Inge Jelavić specijalizirala se za projekte u poljoprivredi i ruralnom razvoju, s dugogodišnjim iskustvom pripreme IPARD projekata, te je članica Vijeća Zajednice poslovnih savjetnika HGK te Udruge konzultanata za ruralni razvoj. Posebno se osvrnula na Program ruralnog razvoja 2014. - 2020. gdje je istaknula i detaljno obrazložila svaku mjeru i prilike za naše lokalno stanovništvo. 
 
Boris Pekić jedan je od voditelja projekata B4 Stowarzyszenie u Hrvatskoj, poljskog društva za pripremu vlastitih i i vanjskih projekata financiranih iz EU fondova. Gospodin Pekić naveo je mnogo primjera dobre prakse iz Poljske, među kojima je bio jedan slučaj manje općine koja je u zadnjih desetak godina povukla preko 10 milijuna eura. 
 
Predavači su naglasili da će manje jedinice lokalne samouprave napredovati ukoliko prepoznaju priliku i važnost financiranja iz EU fondova. Rezultati rada i ulaganja u kadar koji će se baviti samo s pisanjem i provedbom projekata biti će vidljivi tek za nekoliko godina, ali ako se ne reagira na vrijeme, prilike za popravak neće biti. Primjeri iz prakse poljskog društva i Podkarpatske regije - najuspješnije poljske pokrajine u privlačenju sredstava iz EU fondovima posebno su bili zanimljivi posjetiteljima, koji su bili vrlo znatiželjni i aktivno su sudjelovali u izlaganju.